Vijesti 06.11.2019.

ODLAZAK RADNIKA PODIGAO CIJENE NA TENDERIMA Prolongirana realizacija više infrastrukturnih projekata

ČITANJE: 3 minute

Realizacija više značajnih projekata u Banjaluci je u posljednje vrijeme prolongirana, jer Grad nije mogao prihvatiti ponude koje su stigle na tendere.

U pojedinim slučajevima one su bile dvostruko veće od planiranih sredstava.

Upućeni tvrde da je do takve situacije, između ostalog, došlo zbog odlaska velikog broja kvalifikovanih radnika iz građevinske branše u inostranstvo. Taj masovni odlazak je doveo do toga da su oni koji su ostali i koji znaju da rade te poslove podigli cijenu rada.

– Ranije se rad zidara obračunavao 5 konvertibilnih maraka po kvadratu, a sada 10 KM. Kod keramičara su se ranije cijene kretale od 8 do 10 KM po kvadratu, a sada su preko 20 KM – naveli su dobro upućeni.

Da su te promjene uticale na realizaciju infrastrukturnih ulaganja najbolje pokazuju posljednji primjeri. Kada je u pitanju saobraćaj, poništen je tender za izgradnju novog mosta u Srpskim Toplicama. Grad je za ovaj projekat bio spreman izdvojiti oko dva miliona KM, uz dodatnih 600.000 KM za gradnju pristupnih saobraćajnica. Ta cifra izgleda nije bila dovoljno primamljiva, jer je na tender stigla samo jedna ponuda, koja je za oko milion maraka bila veća od predviđenih sredstava.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su rekli da kada dođe do prekoračenja u pristiglim ponudama moraju poništiti tender i ići u objavu novog tendera. To ponavljanje će pomjeriti početak realizacije ovog projekta najvjerovatnije tek za proljeće iduće godine.

– Jedan od razloga koji su uticali na visinu dostavljenih cijena su sigurno i promjene na tržištu radne snage zbog velikog odlaska radnika sa ovih prostora. Pored toga, značajan faktor je i nedostatak konkurencije kada su u pitanju građevinske firme koje su u mogućnosti da „iznesu“ određene specijalizovane projekte – rekli u Odjeljenju i dodali da u prilog tome ide i činjenica da je na tenderu dostavljena samo jedna ponuda.

Kazali su da će u narednom periodu uraditi odgovarajuće analize kako bi utvrdili da li će biti potrebno da se budžet ovog ili ostalih planiranih projekata povećavaju.

Ni projekti u Odjeljenju za komunalne poslove nisu ostali pošteđeni. Nedavno je poništen tender za prvu fazu izgradnje novog objekta azila za pse, jer su sve pristigle ponude bile duplo veće. Grad je tenderom za realizaciju tog projekta predvidio oko 100.000 KM.

Načelnik ovog Odjeljenja Petar Bilčar je rekao da Grad raspisuje tendere na osnovu projekata u kojima je procijenjeno kolika je vrijednost posla.

– Problem je što su oni rađeni ranije i u tom vremenu je situacija bila znatno drugačija nego sada, jer se sada izvođači ne mogu više uklopiti u naše planirane budžete. Problem je što su njihovi podizvođači povećali svoje cijene zbog masovnog odlaska kvalifikovanih radnika. To je dovelo do toga da firme podižu cijene svojih ponuda. Zbog toga, nam je propao i tender za izgradnju azila jer su stigle daleko veće ponude nego što je su bila predviđena sredstva – kazao je Bilčar.

Dodao je da će se za projekat azila morati povećati sredstva prije pokretanja iduće javne nabavke.

Ove i prošle godine je poništen veći broj tendera, što je dovodilo ili do potpune obustave ili prolongiranja u realizaciji raznih projekata od gradnje mostova, saobraćajnica te preuređenja vrtića. U većini slučajeva su bila dva osnovna razloga za to – prvi je bio da su pristigle ponude bile daleko veće od planiranih sredstva, a drugi, isto ne tako rijedak, jeste da nijedna firma nije dostavila ponudu.

Bez ponuda

Pored visokih ponuda Gradska uprava ima drugih problema u relizaciji projekata.

– Propao je jedan jako bitan posao. Grad u saradnji sa Zajednicama etažnih vlasnika sufinansira sanaciju fasada u cilju energetske efikasnosti tih objekata i na taj tender se niko nije javio – naveo je Petar Bilčar.

(Srpskainfo)