Biznis 02.08.2016.

Oglasi u RS djevojkama nude posao za noć u hotelu

ČITANJE: 3 minute

Potrebni saradnici za pakovanje koverti kod kuće – zarada do 300 KM sedmično, posao za hostese, čistačice, sobarice, tesare, zidare, za rad u Evropskoj uniji plata do 2.500 evra, tražim fotomodele – kontakt samo putem i-mejla – samo su neki od sumnjivih oglasa za posao koje je svakodnevno moguće pronaći u štampi, zalijepljene po banderama, te objavljene na internetu i društvenim mrežama.

Iako se na prvi pogled čini da je do sigurne egzistencije potreban samo pasoš i dobra volja, iza svega toga se najčešće krije velika prevara.

Žrtva jednog od ovih oglasa mogla je da bude i M. D., koja je dobila nepristojnu ponudu i od tada strahuje da se prijavi za posao putem oglasa.

– Tražili su da pošaljem prijavu sa fotografijom za posao promotora, što sam i učinila. Poslije nekoliko dana me pozvao mladić, koji mi je nudio da dođem u Derventu, da provedem noć sa njim, kako bismo se dogovorili o poslu – kazala je M. D. koja studira u Banjaluci.

Navodi da mu je kazala da nije zainteresovana, međutim, on ju je mjesecima nakon toga svakodnevno zvao i nagovarao da prihvati ponudu, da je rezervisao hotelsku sobu i slično.

-Od poznanice sam saznala da se i ona prijavljivala na isti oglas i da dugo nije mogla da ga se riješi – navodi M. D.

I njena prijateljica Ž. S. imala je neprijatno iskustvo. Ona je jednom prilikom pozvala čovjeka koji je tražio nekoga za pakovanje koverti kod kuće i nudio odličnu zaradu.

-Odmah mi je rekao da treba da uplatim 20 KM kako bi mi navodno poslao materijal sa kojim ću da radim. Iste sekunde sam shvatila šta je u pitanju i nastojala sam da mu kažem da nisam zainteresovana, ali on je kao programiran pričao “sto na sat”, nisam mogla doći do riječi pa sam prekinula vezu – kazala je ova dvadesetšestogodišnjakinja.

U Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar”  kažu da praksa pojavljivanja lažnih oglasa traje godinama.

-Oni koji traže posao treba da pokušaju da saznaju što više podataka o poslodavcu, najbolje preko poznanika, a ukoliko to nije moguće, onda putem interneta. Lažni oglas moguće je prepoznati po tome što nema podataka o poslodavcu, naziva firme, nemoguće je pronaći istoriju poslovanja, nemaju veb stranicu ili je ona neprofesionalna – naveo je direktor agencije “Spektar” Miroslav Vukajlović.

Napominje da ni u kom slučaju ne bi trebalo konkurisati na oglase gdje se kao prvi uslov zahtijeva fotografija ili obaveza plaćanja troškova vize, ljekarskog pregleda, posredničke provizije i slično, jer to su sigurno prevare.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH upozoravaju građane da agencije koje posreduju pri zapošljavanju usluge naplaćuju poslodavcu, a ne građanima koji traže zaposlenje.

-Fizička lica ne mogu zapošljavati, pa svaka uplata novca na neki privatni račun jasno ukazuje da je riječ o prevari, te pozivamo građane da takve slučajeve prijave policiji – kažu u ovoj agenciji, koja trenutno posreduje pri zapošljavanju stanovnika BiH u Sloveniji i Njemačkoj.

Oni ističu da sve ostalo ne ide putem Agencije, osim ako ne dobiju zahtjev za posredovanje iz inostranstva.

Radne dozvole

Nezaposlenim građanima RS prevaranti nerijetko obećavaju radne i boravišne dozvole za Njemačku uz novčanu nadoknadu.

Dozvole na godinu koštaju 1.500 evra, a osnivanje firme, odnosno dugoročna radna dozvola već od 3.500 evra – navodi jedan od oglašivača na internetu, navodeći svoj broj telefona na koji ga je moguće kontaktirati putem aplikacija “Viber” i “What’s App “.

Ne nasjedajte na

> Velika zarada za kratko vrijeme

> Nezahtijevanje posebnih vještina

> Nema razgovora za posao

> U slučaju rada u inostranstvu

ne davati dokumente poslodavcu

Kako prepoznati lažni oglas

– nema podataka o poslodavcu,

– nema naziva firme,

– nemoguće pronaći istoriju poslovanja,

– nemaju veb stranicu ili je ona neprofesionalna

(Glas)