Vijesti 12.06.2021.

OKUPLJANJE NA TJENTIŠTU: Obilježena 78. godišnjica bitke na Sutjesci

ČITANJE: 1 minuta

U Dolini heroja na Tjentištu danas je obilježena 78. godišnjica Bitke na Sutjesci, jedne od najznačajnijih u Drugom svjetskom ratu.

Svečanost je organizirao Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata, a brojne delegacije sa prostora bivše Jugoslavije, osim Udruženja iz entiteta Republika Srpska, položile su vijence i cvijeće na spomen-kosturnicu na Tjentištu u kojoj se nalaze posmrtni ostaci 3.301 učesnika čuvene bitke na Sutjesci, prenosi Klix.

Cvijeće je položila i delegacija goraždanskih antifašista.

“Svake godine smo u Dolini heroja, da obilježimo legendarnu Bitku na Sutjesci kada su partizanske jedinice na čelu sa vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom uspjele probiti obruč tokom njemačke operacije Švarc i kad su nanijele velike gubitke neprijatelju. I nismo samo radi onog što se desilo prije 78. godine već da nastavimo tradiciju tog duha i antifašizma koji nam je itekako potreban u budućnosti”, kaže Edib Cuplov, član Udruženja antifašista iz Goražda.

Bitka na Sutjesci odigrala se od 15. maja do 16. juna 1943. U operaciji “Švarc” učestvovalo je oko 120.000 vojnika koji su u obruču držali pet puta slabije partizanske jedinice. Nakon proboja obruča, na slobodnu teritoriju se prebacila glavnina snaga Narodnooslobodilačke vojske.

I ovaj put godišnjicu bitke u kojoj su učestvovale partizanske jedinice sa prostora cijele bivše Jugoslavije savezi u BiH obilježavaju odvojeno.

(SB)