OSAM POSTO VIŠE GOSTIJU NEGO LANI Banjaluka postaje regionalni turistički centar

Banjaluka bilježi rekorde posjećenosti. Turista je sve više, a ove godine osam posto više nego lani. Među onima koji su posjetili grad na zelenoj rijeci su i izviđači iz Sjevernog Velsa, koji su na proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu.

Crkvena zvona i mnogo džamija, ono su što je neobično ovoj grupi izviđača iz Sjevernog Velsa. U njihovoj zemlji toga nema, kažu.

“Mnogo crkvi i džamija ima, lijepe su, različito nego kod nas kući, tamo ih nema mnogo”, kaže Kellsy Nesh.

A da li im se dopada sve ono što ima Bosna i Hercegovina, a nema Ujedinjeno Kraljevstvo odgovaraju šalom.

Jerry Kellet, vođa izviđača, kaže kroz smijeh: “Ne, ne dopada mi se. Da, naravno da mi se sviđa, divna je zemlja. Prilično različita od većine Ujedinjenog Kraljevstva. Tamo gdje mi živimo u Velsu je mnogo magle, hladnije je. Prilično je i visoko, ali možda ne kao neke planine ovdje”.

U zablude da u BiH još traje rat nisu vjerovali. Sletili su u Dubrovnik, preko Mostara, Sarajeva do Banjaluke. Osjećaju se slobodno u zemlji, a ostaju 15 dana. Ne mogu se sjetiti nekoga poznatog iz BiH, ali znaju za Novaka Đokovića.

Kris Harisson: “Murrey je bolji od Đokovića”.

N1: “O, ne, Đoković je bolji od Murreya”.

Harisson kroz smijeh: “Ne, ne Murrey je bolji od Đokovića”.

Velšani ostaju u Banjaluci dva noćenja. To je uglavnom vrijeme koje se u gradu zadrže i drugi strani turisti. Pored gostiju iz regije, primjetan je porast dolazaka i Skandinavaca.

“Što se tiče smještajnih kapaciteta to su slatki problemi za nas. Nemamo dovoljno smještajnih kapaciteta, 1.891. ležaj u Banjaluci zvanično je registrovan, još toliko je u procesu registracije po pitanju stan na dan”, kaže Branka Branković iz Turističke organizacije Banjaluke.

Plan je da se do kraja godine dođe do 4.000 raspoloživih kreveta u Banjaluci. Iz Turističke organizacije ističu da je ranije najviše noćenja bilježeno u aprilu, maju, oktobru i novembru, ali da se trend promijenio, tako da je Banjaluka ravnomjerno posjećena tokom cijele godine.

(N1)

DODIK: Pozvaću Putina u Banjaluku

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nijednog trenutka nije sumnjao u svoju pobjedu i najavio da namjerava da pozove predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina da posjeti Banjaluku, ali ne i Sarajevo.

Grad Banjaluka kupuje akcije “Vodovoda”?

Grad planira da za 500.000 KM kupi akcije “Vodovoda”, a izdvajanje ovih sredstava već je predviđeno gradskim budžetom, rekao je juče gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Kolegijuma Skupštine grada.

“KOJIM PUTEM DO KUĆE” Otvorena izložba radova Uroša Đurića

U Banjaluci je večeras otvorena izložba radova konceptualnog umjetnika iz Beograda Uroša Đurića pod nazivom “Kojim putem do kuće” koja je zamišljena kao vodič kroz multižanrovsku karijeru ovog svestranog umjetnika. Izložba predstavlja presjek Đurićevog umjetničkog opusa u protekle tri decenije i obuhvata slike, fotografije i video-radove iz nekoliko ciklusa – Populistički projekat, Umjetnost za klasno