Vijesti 14.06.2021.

Osniva se međunarodni antikorupcijski sud, radiće na principima Haškog tribunala

ČITANJE: 1 minuta

Novosadski advokat Tomislav Šunjka, koji se bavi pravom antikorupcije, ekskluzivno je najavio da se uskoro osniva međunarodni antikorupcijski sud koji će djelovati na principima Haškog tribunala.

“U vrlo skoro vrijeme bit će osnovan novi međunarodni antikorupcijski sud, a nakon Deklaracije o borbi protiv korupcije UN-a i najavljenih sankcija Sjedinjenih Američkih Država za države Zapadnog Balkana”, kazao je.

Govoreći za NewsMax Adria Šunjka je kazao da će antikorupcijski sud funkcionisati na principima haškog tribunala.

“Tiče se slučajeva velike korupcije gdje domaće pravosuđe ne poduzima odgovornost, ne pokrene procese i ne procesuira počinioce. Oni će to preuzimati. Ne znam tačno datum otvaranja, ali vrlo uskoro”, izjavio je.

Dodao je da se američke sankcije, u vezi sa Zapadnim Balkanom, tiču onih osoba koje destabilizuju političku situaciju, krše ljudska prava i bave se korupcijom.

“Postoji jedan potpuno novi pravni poredak van naših granica, koji se odnosi na korupciju, koji je promakao ispod radara. Između 2. i 4. juna održana je prva specijalizovana sjednica Ujedinjenih nacija (UNGASS), koja je donijela Deklaraciju o borbi protiv korupcije. Neposredno iza toga, američka administracija na čelu s Joem Bidenom je donijela uredbu koja je borbu protiv korupcije stavila u fokus”, kazao je.

Šunjka je istakao da, što se tiče tzv. američke crne liste, na kojoj je trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, radi se o diskrecionoj listi OFAC-a, odnosno Ureda za kontrolu imovine stranaca.

“Oni donose odluke prema informacijama iz medija, s terena, američkih ambasada, zvaničnih organa i diskreciono odlučuju ko će se naći na njoj. No, na njoj se ne nalaze osobe koje pomažu osobama koje su na toj listi i one su na toj listi.

(E.M)