Vijesti 12.05.2017.

Osnovci u RS na brzoj hrani: U vrtićima za užinu voće i povrće, a u školama grickalice i pice

ČITANJE: 4 minute

Obdaništa moraju da se pridržavaju strogog pravilnika o ishrani djece, sa mesom, mlijekom i žitaricama, ali čim krenu u školu djeca u RS su „osuđena“ da jedu sendviče i grickalice.

Nadležna ministarstva i Institut za zaštitu zdravlja propisali su koje namirnice i koja jela mogu da se serviraju u predškolskim ustanovama, kako bi se podigao kvalitet ishrane za djecu i iz upotrebe izbacile salame i viršle.

Djeci je na tanjiru svakodnevno servirano povrće i voće, ali tako je samo dok ne napune šest godina, jer čim postanu školarci zdrava ishrana pada u drugi plan.

Stariji osnovci tako za užinu najčešće jedu sendviče, kroasane sa viršlama, pice, te grickalice i slatkiše, a roditelji se žale da u školama nema menze gdje bi djeca mogla kvalitetno doručkovati i popiti toplo mlijeko ili čaj.

Pojedini učenici zato hranu nose od kuće, ali češće su ipak situacije da roditelji djeci daju marku ili dvije za užinu.

– Najviše volim sebi da kupujem užinu, a drugari i ja na odmoru većinom jedemo picu- ispričala nam je učenica drugog razreda iz osnovne škole u Lazarevu.

Đaci se najčešće hrane u pekarama u blizini škola, ali peciva se prodaju i u nekim školama, koje prostore daju u zakup ugostiteljima. Iako izdaju školski prostor, u kojem se neretko nudi nezdrava hrana, direktori tvrde da ne mogu uticati na to šta će se prodavati učenicima.

– Prostori se većinom izdaju pekotekama i vidimo da se uglavnom prodaje ta komercijalna hrana koja se traži, malo je zdrave hrane – potvrdio je direktor osnovne škole u Vrbanji Milenko Dujaković.

Direktori tvrde da ne mogu zabraniti ni prodaju slatkiša u školi, kada djeca  na odmoru mogu izaći iz dvorišta i svejedno ih kupiti.

Čak i u seoskim školama djeca radije kupuju užinu, umjesto da je nose od kuće.

– Nema pekare u blizini, učenici kupuju hranu u obližnjoj prodavnici i to najčešće sendviče, voće rijetko, ali i roditeljima je mnogo lakše da daju marku, nego da pripremaju užinu svaki dan. Primjećujem da ipak manje jedu čips i grickalice nego ranijih godina, što je pohvalno- kaže direktorka škole u Piskavici Borka Grahovac, koja takođe smatra da bi u škole najbolje bilo uvesti menze.

Iz Ministarstva prosvete i kulture RS podsjećaju da je učenicima koji borave i hrane se u produženom boravku u školi obezbeđen zdrav obrok, ali na uvođenju školske menze, smatraju, ne treba instistirati “po svaku cijenu”.

– Sigurno je da bi školske kuhinje bile od velikog značaja za pravilnu ishranu učenika za vrijeme boravka u školi, ali se ne mogu organizovati po svaku cijenu, već pod odgovarajućim uslovima i po utvrđenim standardima- poručili su iz ministarstva. Iz ove institucije , međutim, nisu odgovorili da li će, po uzoru na propisanu hranu u predškolskim ustanovama, regulisati i ishranu u osnovnim školama i na koji način.

Stručnjaci su saglasni da je edukacija o važnosti pravilne ishrane trenutno jedini način da se đaci pokušaju privoljeti da jedu zdrave obroke. U banjalučkim školama u toku je projekat “Skeniraj hranu”, koji organizuje Centar za obuku i savjetovanje potrošača, a više od 2.200 učenika učilo je o važnosti doručka i stvaranju dobrih navika u ishrani, osnovama aditiva i boja i  lošim stranama reklama za hranu koja ima visok sadržaj šećera, masnoća i soli. Radionice organizuje Centar za obuku i savjetovanje potrošača.

Rješenje sedmični meni

Jedno od rješenja za ishranu djece, smatra direktor škole na Laušu Miroslav Popržen, jeste da se roditelji dogovore oko sedmičnog menija koji će se nuditi u „školskoj pekari“, tako bi roditelji tačno znali šta su djeca jela kog dana.

–  Već sam predložio pekaru koji je zakupio školski prostor da, na primjer, djeci jedan dan donese samo sendviče i jabuke. Vidjećemo sada da li će se roditelji usaglasiti oko te ideje- najavio je on.

(EuroBlic)