OSVJEŽENJE NA HORSKOJ SCENI: “Castratonica” nastupila pred Banjalučanima

Prvi koncert mješovitog hora “Castratonica” iz Banjaluke održan je u Koncertnoj dvorani Banskog dvora. Poslije uspješnog nastupa, sekretar hora Ana Šešum istakla je da je hor nastao iz potrebe da se osvježi banjalučka horska scena.

“Vidjeli smo da ljudi vole da slušaju obrade pop kompozicija i da su mnogi horovi postali veoma popularni izvodeći takve kompozicije, a u Banjaluci postoje horski pjevači koji mogu to da ponude. Mi pokušavamo to da uradimo”, rekla je Šešumova.

Ona je dodala da je najvažnije da članovi hora pjevaju ono što im se dopada i naravno da osluškuju reakcije publike.

“Na ovom koncertu je publika imala priliku da čuje kombinaciju svega onoga što mi radimo – malo duhovne muzike, svjetovne, filmske, gospela. Planiramo na ljeto napraviti jedan interesantan koncert i nadamo se da ćemo u drugoj polovini godine otići na još jedno takmičenje”, najavila je Šešumova.

I dirigent hora, profesor Dušan Pokrajčić potvrdio je da je namjera hora da pjevaju sve što vole.

“I zato nam program jeste tako šarolik, a to je publika imala priliku da čuje i na našem prvom koncertu. Ima mnogo kvalitetnih horova u Banjaluci i regionu, ali dosta su žanrovski slični, mi želimo da se izdvojimo po šarolikosti programa”, rekao je Pokrajčić.

“Castratonica” je mješoviti hor koji izvodi klasične i savremene kompozicije, duhovnu, etno muziku i obrade različitih popularnih kompozicija. Hor su 2017. godine osnovali prijatelji koji su godinama bili članovi različitih horova i ansambala i koji su odlučili da donesu nešto novo na horsku scenu Banjaluke.

Za nešto više od dvije godine postojanja hor je ostvario brojne zapažene nastupe na međunarodnim folklornim festivalima. Na “Teatar festu” 2018. godine nastupali su na poziv Narodnog pozorišta iz Sarajeva u sklopu predstave “Sve se nekako preživi, osim smrti”, za koju muziku potpisuje Damir Imamović.

Učestvovali su i u programu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske kao i na svečanoj akademiji povodom Dana grada. Na manifestaciji “Dani Vlade Miloševića” izvodili su njegove duhovne kompozicije. Nastupali su kao gosti na koncertima kolega iz drugih sastava i horova, te na brojnim drugim događajima i manifestacijama. Na međunarodnom horskom takmičenju, održanom 12. maja 2019. godine u Bijeljini, osvojili su dvije zlatne medalje u kategorijama duhovna muzika i kamerni horovi.

(Nezavisne)

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije