Politika 03.11.2015.

Otkrivamo: Karadžićeva kćerka novi potpredsjednik Narodne skupštine

ČITANJE: 2 minute
sonja_karadzic
Sonja Karadžić-Jovičević, poslanik Srpske demokratske strane (SDS) i kćerka prvog predsjednika RS, najizgledniji je kandidat za potpredsjednika Narodne skupštine RS ispred SDS-a, ukoliko se ova partija odluči da prihvati ovu poziciju, saznaje Banjaluka.net.

Nakon što je postalo da izgledno da će SNSD pristati na zahtjeve opozicionog bloka da smijeni aktuelnog potpredsjednika parlamenta Nenad Stevandić, koji bi, kako stvari stoje, bio opet nominovan za ovu poziciju ali kao kandidat poslaničkog kluba SDS-K-a, u SDS-u su sve bliže odluci da za potpredsjednika nominuju kćerku Radovana Karadžića.

Karadžić-Jovičević: Vjerovatno ću prihvatiti funkciju

U izjavi za Banjaluka.net, Sonja Jovičević Karadžić nije željela ni da potvrdi ni da demanutuje informaciju da najvjerovatniji izbor stranke za potpredsjednika parlamenta.

– Ne mogu ništa da vam potvrdim, ne mogu naravno ni da opovrgnem. Sačekaću stav predsjednika i Predsjedništva SDS-a. Vjerovatno ću da prihvatim funkciju, ali ću razmišljati o tome kada to bude konkretizovano ili bar konkretnije nego što je u ovom momentu – kazala je ona.

Izvori iz vrha SDS-a tvrde za Banjaluka.net da Karadžić-Jovičević nije pretjerano zainteresovana za ovu funkciju, ali da će poslušati sugestije stranačkog vrha pod uslovom da SDS uopšte pristane da pod ovim uslovima vrati na poziciju potpredsjednika parlamenta.

– Procjena je da je ona u ovom trenutku najbolji izbor jer je od ulaska u skupštinu do danas pokazala zavidne političke vještine ali i spremnost za kompromis, što je neophodno za ovu funkciju. Međutim, konačna odluka još nije donesena, jer još nismo načisto u vezi toga da li da u ovakvoj političkoj situaciji uopšte ulazimo u rukovodstvo parlamenta – tvrde izvori Banjaluka.net-a.

Glamočak: Nećemo se odreći potpredsjednika

Bez obzira na to, Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a, kaže za Banjaluka.net da ovoj partiji, po Poslovniku NS RS, pripada potpredsjednička fotelja i ističe da će, uprkos svemu, popuniti to mjesto.

– Ipak, još ne mogu da izlazim sa imenima kandidata jer ih još ne znamo s obzirom na to da, iskreno, nismo ni očekivali da će skupštinska većina udovoljiti našim zahtjevima – ističe Glamočak.

Odnedavno, poslanici SDS-a bojkotuju skupštinska zasijedanja kad parlamentom  predsjedava dojučerašnji kolega Nenad Stevandić, koji je u međuvremenu napustio njihove redove pod obrazloženjem da rukovodstvo SDS-a vodi “probosansku politiku”.

U SDS-u traže da Stevandić odstupi sa ove pozicije i da im se vrati pozicija potpredsjednika NS RS, pošto je on prvobitno izabran kao kandidat SDS-a.

Vladajuća koalicija do sada je odbijala njihove zahtjeve.

Međutim, šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković najavio je prije nekoliko dana da će već na idućoj sjednici parlamenta ispuniti zahtjeve opozicionog bloka i udovoljiti zahtjevu SDS-a.

(Banjaluka.net)