Otkrivamo: Karadžićeva kćerka novi potpredsjednik Narodne skupštine

sonja_karadzic
Sonja Karadžić-Jovičević, poslanik Srpske demokratske strane (SDS) i kćerka prvog predsjednika RS, najizgledniji je kandidat za potpredsjednika Narodne skupštine RS ispred SDS-a, ukoliko se ova partija odluči da prihvati ovu poziciju, saznaje Banjaluka.net.

Nakon što je postalo da izgledno da će SNSD pristati na zahtjeve opozicionog bloka da smijeni aktuelnog potpredsjednika parlamenta Nenad Stevandić, koji bi, kako stvari stoje, bio opet nominovan za ovu poziciju ali kao kandidat poslaničkog kluba SDS-K-a, u SDS-u su sve bliže odluci da za potpredsjednika nominuju kćerku Radovana Karadžića.

Karadžić-Jovičević: Vjerovatno ću prihvatiti funkciju

U izjavi za Banjaluka.net, Sonja Jovičević Karadžić nije željela ni da potvrdi ni da demanutuje informaciju da najvjerovatniji izbor stranke za potpredsjednika parlamenta.

– Ne mogu ništa da vam potvrdim, ne mogu naravno ni da opovrgnem. Sačekaću stav predsjednika i Predsjedništva SDS-a. Vjerovatno ću da prihvatim funkciju, ali ću razmišljati o tome kada to bude konkretizovano ili bar konkretnije nego što je u ovom momentu – kazala je ona.

Izvori iz vrha SDS-a tvrde za Banjaluka.net da Karadžić-Jovičević nije pretjerano zainteresovana za ovu funkciju, ali da će poslušati sugestije stranačkog vrha pod uslovom da SDS uopšte pristane da pod ovim uslovima vrati na poziciju potpredsjednika parlamenta.

– Procjena je da je ona u ovom trenutku najbolji izbor jer je od ulaska u skupštinu do danas pokazala zavidne političke vještine ali i spremnost za kompromis, što je neophodno za ovu funkciju. Međutim, konačna odluka još nije donesena, jer još nismo načisto u vezi toga da li da u ovakvoj političkoj situaciji uopšte ulazimo u rukovodstvo parlamenta – tvrde izvori Banjaluka.net-a.

Glamočak: Nećemo se odreći potpredsjednika

Bez obzira na to, Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a, kaže za Banjaluka.net da ovoj partiji, po Poslovniku NS RS, pripada potpredsjednička fotelja i ističe da će, uprkos svemu, popuniti to mjesto.

– Ipak, još ne mogu da izlazim sa imenima kandidata jer ih još ne znamo s obzirom na to da, iskreno, nismo ni očekivali da će skupštinska većina udovoljiti našim zahtjevima – ističe Glamočak.

Odnedavno, poslanici SDS-a bojkotuju skupštinska zasijedanja kad parlamentom  predsjedava dojučerašnji kolega Nenad Stevandić, koji je u međuvremenu napustio njihove redove pod obrazloženjem da rukovodstvo SDS-a vodi “probosansku politiku”.

U SDS-u traže da Stevandić odstupi sa ove pozicije i da im se vrati pozicija potpredsjednika NS RS, pošto je on prvobitno izabran kao kandidat SDS-a.

Vladajuća koalicija do sada je odbijala njihove zahtjeve.

Međutim, šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković najavio je prije nekoliko dana da će već na idućoj sjednici parlamenta ispuniti zahtjeve opozicionog bloka i udovoljiti zahtjevu SDS-a.

(Banjaluka.net)

DONACIJA VLADE JAPANA: Domu zdravlja u Banjaluci dva ambulantna vozila

Dom zdravlja u Banjaluci dobiće dva nova ambulantna vozila, a sredstva za nabavku, u iznosu od 153.000 KM, donirala je Vlada Japana. Ova donacija treba da bude uručena ove srijede, a u Domu zdravlja kažu da su prošle godine aplicirali za dodjelu grant pomoći prema japanskoj ambasadi u BiH za projekat donacije sredstava za nabavku

Dalibor Tomaš u Upravnom odboru UIO BiH

Vlada Republike Srpske imenovala je Dalibora Tomaša za vršioca dužnosti člana Upravog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH umjesto Miodraga Kudića. Na posljednjoj sjednici Vlade, održanoj u četvrtak, Kudić je razrješen dužnosti, a odmah zatim imenovan Tomaš. – Dalibor Tomaš, diplomirani ekonomista, imenuje se za vršioca dužnosti člana Upravnog odbora UIO do okončanja procedure

DODIK: Nije usvojen nikakav dokument kojim se prejudicira članstvo BiH u NATO-u

Srpski član Predsjedništva BiH Miloraf Dodik rekao je danas, osvrćući se na imenovanje Zorana Tegeltija za predsjedavajućeg Savjeta ministara i usvajanje Programa reformi BiH, da nikakav dokument koji prejudicira članstvo u NATO nije usvojen. – Čak se otvoreno u tok dokumentu kaže da su u pitanju reforme i da one ne prejudiciraju članstvo. Piše da

PRIHVAĆENA ŽALBA ADVOKATA Miloš Ećim ostaje na slobodi

Miloš Ećim, sin bivšeg zamjenika načelnika Centra državne bezbjednosti Republike Srpske Ljubana Ećima, će danas biti pušten na slobodu, zato što je prihvaćena žalba njegovog advokata Dragana Stupara na odluku Osnovnog suda Banjaluka, saznaje Srpskainfo.

REAKCIJE: Vlast i opozicija u RS i FBiH o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara

Program reformi BiH, koji je usvojen na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, predstavlja prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou a da ne teži niti prejudicira da BiH postane članice NATO saveza, što se može smatrati velikim uspjehom Republike Srpske, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević. “Predsjedništvo BiH je usvojilo

PDP OPSJEDNUT RTRS-om: Od metle do jagnjeta

„Predstavnici SDS-a, PDP-a i SRS RS uputili su pismo generalnom direktoru RTRS-a u kome su izrazili nezadovoljstvo dopisom, u kojem je menadžment Јavnog servisa obavijestio narodne poslanike da su instalisanjem programa na internetu omogućena praćenja sjednica NSRS. Ovakvo objašnjenje je u najmanju ruku nekorektno, poručili su predstavnici opozicije koji su zatražili da direktor RTRS-a podnese