Otkrivamo: Karadžićeva kćerka novi potpredsjednik Narodne skupštine

sonja_karadzic
Sonja Karadžić-Jovičević, poslanik Srpske demokratske strane (SDS) i kćerka prvog predsjednika RS, najizgledniji je kandidat za potpredsjednika Narodne skupštine RS ispred SDS-a, ukoliko se ova partija odluči da prihvati ovu poziciju, saznaje Banjaluka.net.

Nakon što je postalo da izgledno da će SNSD pristati na zahtjeve opozicionog bloka da smijeni aktuelnog potpredsjednika parlamenta Nenad Stevandić, koji bi, kako stvari stoje, bio opet nominovan za ovu poziciju ali kao kandidat poslaničkog kluba SDS-K-a, u SDS-u su sve bliže odluci da za potpredsjednika nominuju kćerku Radovana Karadžića.

Karadžić-Jovičević: Vjerovatno ću prihvatiti funkciju

U izjavi za Banjaluka.net, Sonja Jovičević Karadžić nije željela ni da potvrdi ni da demanutuje informaciju da najvjerovatniji izbor stranke za potpredsjednika parlamenta.

– Ne mogu ništa da vam potvrdim, ne mogu naravno ni da opovrgnem. Sačekaću stav predsjednika i Predsjedništva SDS-a. Vjerovatno ću da prihvatim funkciju, ali ću razmišljati o tome kada to bude konkretizovano ili bar konkretnije nego što je u ovom momentu – kazala je ona.

Izvori iz vrha SDS-a tvrde za Banjaluka.net da Karadžić-Jovičević nije pretjerano zainteresovana za ovu funkciju, ali da će poslušati sugestije stranačkog vrha pod uslovom da SDS uopšte pristane da pod ovim uslovima vrati na poziciju potpredsjednika parlamenta.

– Procjena je da je ona u ovom trenutku najbolji izbor jer je od ulaska u skupštinu do danas pokazala zavidne političke vještine ali i spremnost za kompromis, što je neophodno za ovu funkciju. Međutim, konačna odluka još nije donesena, jer još nismo načisto u vezi toga da li da u ovakvoj političkoj situaciji uopšte ulazimo u rukovodstvo parlamenta – tvrde izvori Banjaluka.net-a.

Glamočak: Nećemo se odreći potpredsjednika

Bez obzira na to, Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a, kaže za Banjaluka.net da ovoj partiji, po Poslovniku NS RS, pripada potpredsjednička fotelja i ističe da će, uprkos svemu, popuniti to mjesto.

– Ipak, još ne mogu da izlazim sa imenima kandidata jer ih još ne znamo s obzirom na to da, iskreno, nismo ni očekivali da će skupštinska većina udovoljiti našim zahtjevima – ističe Glamočak.

Odnedavno, poslanici SDS-a bojkotuju skupštinska zasijedanja kad parlamentom  predsjedava dojučerašnji kolega Nenad Stevandić, koji je u međuvremenu napustio njihove redove pod obrazloženjem da rukovodstvo SDS-a vodi “probosansku politiku”.

U SDS-u traže da Stevandić odstupi sa ove pozicije i da im se vrati pozicija potpredsjednika NS RS, pošto je on prvobitno izabran kao kandidat SDS-a.

Vladajuća koalicija do sada je odbijala njihove zahtjeve.

Međutim, šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković najavio je prije nekoliko dana da će već na idućoj sjednici parlamenta ispuniti zahtjeve opozicionog bloka i udovoljiti zahtjevu SDS-a.

(Banjaluka.net)

VIŠKOVIĆ OBEZBIJEDIO 3.000 KM: Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente uručena pomoć

Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente danas je uručeno rješenje za jednokratnu pomoć od 3.000 KM, koju je za renoviranje porodične kuće obezbijedio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Porodica Đuričić je 3. januara postala bogatija za još jednog člana Damjana, deveto dijete u porodici koje je ujedno i prva beba rođena u Derventi ove godine.

DODIK SA VUČIĆEM: Srbija će slijediti stav RS o Dejtonskom sporazumu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH. “Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti”, rekao je Dodik

VANDALIZAM: Išaran tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel

Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na meti vandala, koji su ga išarali, navedeno je na Facebook stranici Grada Banjaluka. “I ovim putem, pozivamo sugrađane da zajedno čuvamo javnu imovinu, u ovom slučaju – kulturno-istorijski spomenik koji je jedan od simbola Banjeluke”, navedeno je u objavi. Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na

SARAJLIJA UHAPŠEN ZBOG DŽEPARENJA Osumnjičen za više od 20 krađa novčanika u Banjaluci

Banjalučka policija uhapsila je danas Harisa Bajrovića (43) iz Sarajeva osumnjičenog za više od 20 krađa novčanika na području Banjaluke. Nakon hapšenja Bajrović je sproveden na kriminalističku obradu. Srpskainfo saznaje da je Bajrović suočen sa neoborivim dokazima za sada priznao više od 20 krađa novčanika u periodu od 2018. godine do danas, te da bi

BANSKI DVOR: Promocija monografije o vjerskim objektima nacionalnih manjina u BiH

Monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’’ čiji je suizdavač Univerzitet u Banjaluci, održaće se u Vijećnici Kulturnog centra ,,Banski dvor’’, 24. januara sa početkom u 20 časova. – Monografija se bavi istraživanjem sakralne arhitekture nacionalnih manjina kao najznačajnijem materijalnom tragu njihovog vjekovnog boravka u BiH. S obzirom na složenost teme i prisustvo