Magazin 09.11.2018.

Otvorena izložba “Broadcast Yourself” Vladislava Šćepanovića u Banskom dvoru

ČITANJE: 2 minute

U savremenom svetu u kojem smo zatrpani svim tim slikama masovnih medija, digitalnim svetom i novim softverima slikarstvo je nekako skrajnuto. Postavlja se pitanje da li ono ima mesta u takvom svetu, da li takav svet trpi analognu sliku, slikanu rukom.

Kazao je ovo slikar Vladislav Šćepanović na otvaranju svoje izložbe “Broadcast Yourself” u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Slikar je progovorio o svojim motivima i nagonima na ovu vrstu umjetnosti.

– Ja sam voleo slikarstvo i rekao da ću slikati te slike velikih formata bazirane na tom svetu, bez obzira na to što to nije komercijalno, a niti je to nešto što ima racionalno opravdanje zašto ja to radim u smislu – kome sve to treba. Nešto intuitivno u meni je oduvek govorilo da je to put kojim ja želim da idem – rekao je Šćepanović.

Šćepanović se osvrnuo i na savremeni trend dematerijalizacije umjetnosti te istakao da nikako nije želio da pođe tim putem.

– Volim sliku, volim materijalno umetničko delo. Nisam ljubitelj dematerijalizacije umetnosti kao takve. Ceo svet ide ka dematerijalizaciji kroz nove medije, kroz internet, onda smo mi slikari kao neki korak unazad u takvom svetu, a onda je ispalo da je to jedna subverzija upravo takvog sveta i da je slikarstvo poslednje utočište slobode – kazao je slikar te dodao da slobodu osjeća samo kada zategne bijelo platno i počne da slika jer tada nema cenzore iznad sebe i slika što mu padne na pamet.

Na otvaranju izložbe posjetiocima se obratio i banjalučki umjetnik Slobodan Vidović, koji je prisutne uputio u rad Vladislava Šćepanovića.

– Prije svega, treba reći da Vladislav prvi put samostalno izlaže u Banjaluci. Ova izložba je plod našeg rada prethodnih mjesec-dva. Vladislav je napravio izbor radova od 1998. do danas. Dakle, ova izložba predstavlja presjek njegovog rada. Dio radova je predstavljen na Bijenalu u Veneciji prošle godine – rekao je Vidović.

Nakon Slobodana Vidovića, direktor Banskog dvora Kulturnog centra izrazio je zadovoljstvo što je upravo Banski dvor domaćin ovakvoj izložbi i takvom umjetniku.

– Osjećam veliko zadovoljstvo što smo večeras u ovoj kući u mogućnosti da ugostimo izuzetnog umjetnika kao što je Vladislav Šćepanović. Koristim ovu priliku da zahvalim Vladislavu što je prihvatio naš poziv i što izlaže u Banskom dvoru. Mi smo se potrudili da budemo što bolji domaćini. Ova izložba predstavlja nastavak prakse koja podrazumijeva organizaciju reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji ustanove – rekao je Matović.

Iz recenzije Nikole Šuice

Medijske slike, natpisi, oglasi i nazivi koje Vladislav Šćepanović prepliće donose svedene, gotovo grafički pojednostavljene figure kolektivnog iskustva. Na tragu su shematizacije bezmalo apstraktnog, postkonceptualnog zamaha, nastalog i uočenog još u repertoaru hiperrealizma. Međutim, u okolnostima novog veka i milenijuma, ono se odvija u odslikavajućem usvajanju – aproprijaciji koje slikarstvo prenosi kao impozantan i gradivni derivat davnih ideala modernističke slobode.

(Glas Srpske)