Magazin 02.09.2016.

“Pajperov smijeh” iz Banjaluke: BiH scena raste iz dana u dan!

ČITANJE: 3 minute

Rokenrol bend iz Banjaluke “Pajperov smijeh” ispričali su svoju muzičku priču kroz deset pjesama na albumu “Od sjene do sunca”, a uskoro bi trebao da se pojavi i video spot.

Za “Jelen Music Show” otkrili su šta se to, kroz njihovih, isto tako deset godina postojanja, zanimljivo dešavalo u kultnoj banjalučkoj “alternativi”, kako se spava kraj bubnja, te koliki je značaj projekta “Jelen Music Show” za buđenje BiH muzičke scene iz zimskog sna.

“Pajperov smijeh” čine Mirko Ponjević – vokal, Srđan Ivanković – gitara, Dane Marjanović – gitara, vokal, Karlo Tomić – bas i Ljubiša Ćetojević – bubnjevi.

“Oformili smo se davno, mislim da je bila 2005. godina. U tadašnju vježbaonu ‘alternativa’ dolazili su raznorazni bendovi iz Banjaluke, a to je u stvari bila kućica u dvorištu kod Ljubiše. Tu je sve i nastalo”, prisjetio se Karlo kako je sve počelo. Inspiracija se, kaže on, najčešće crpi iz svakodnevnice relativno ustaljenog života.

“U današnje vrijeme gdje god na svijetu da se živi može se naći dovoljno inspiracije za umjetnost, a na našim prostorima je to još lakše. Kod nas je veći problem naći pokretačku energiju. Baviti se bilo kojim vidom umjetnosti nije ‘normalno’ i onda dok energiju potrošite na ono što je ‘normalno’, treba uvijek ostavljati rezervu za umjetnost”, mišljenja je Karlo.

Priču koju će ispričati publici kroz autorsku muziku je u stvari njihov lični pogled na svijet oko nas.

“To smo uspijeli da kažemo kroz ovih deset pjesama na albumu ‘Od sjene do sunca’ i mislimo da svako može da pronađe sebe, na neki način, u našim tekstovima i muzici”, kaže Karlo. Dodaje kako je kroz desetogodišnji rad bilo dosta zanimljivih situacija, a dosta njih je upravo vezan za “alternativu”.

“Sjećam se jednog snimanja kada sam premoren došao sa posla i trebao pomoći Ljubiši da snimi bubanj. Umjetno da mu pomognem, ja sam zaspao četiri metra od njega dok je snimao bubanj”, kroz smijeh se prisjetio Karlo. Ovi momci nedavno su imali priliku da zasviraju i u Beogradu na platou “Milana Mladenovića”.

“Bila je to prilika da manje afirmisani bendovi predstave svoj rad na neki potpuno ležeran i opuštajući način. Tu onda svirka dolazi do svog punog izražaja, jer bendovi koji nemaju iza sebe veliko binsko iskustvo imaju problem sa velikim očekivanjima”, iskren je Karlo.

“Jelen Music Show” je, prema njihovom mišljenju, itekako značajan za promociju muzičara koji se bave autorskom muzikom.

“Sigurno da je značajan. Nema tu neke pretjerane filozofije, muzička scena u BiH, a samim tim i u Banjaluci raste iz dana u dan. Bilo je već nekih momenata gdje se domaći bendovi prezentuju i ubacuju u mašinerije koje posjeduju Beograd i Zagreb, ali kod nas ostaju neprimjećeni dok god u nekom od pomenutih gradova ne naprave ime. Dugo je trebalo da se zapitamo zašto dobacujemo do tih gradova, a ne pravimo sami svoju scenu. Scena nisu samo bendovi i muzičari, scena je sve što kruži oko tih bendova, mediji, promoteri, booking menadžeri. Tu sad dolazimo do Jelen Music Show-a kao bitnog, jer vidimo da se stvari pokreću sa mrtve tačke. Samo sada ne smije zapeti i zaustaviti se”, zaključili su momci iz “Pajperovog smijeha”.