Paklica cigareta dostigla 7,20 KM

Najskuplja paklica cigareta na tržištu BiH od početka iduće godine koštaće 7,20, dok će za najjeftiniju pušači izdvajati 3,90 maraka.

Proizvođači i distributeri duvanskih prerađevina dostavili su Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH  nove maloprodajne cijene cigareta i duvana koje će biti na snazi od početka 2018. godine, a koje su utvrđene u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne koju je donio Upravni odbor UIO.

Najskuplje cigarete na tržištu od 1. januara imaće „Fabrika duvana Sarajevo“, čija će „aura ekskluziv“ koštati 7,20 maraka, dok će za ostale vrste „aure“ pušači izdvajati od 4,40 do 4,90 maraka po paklici. Pušači će „drinu“, u zavisnosti od vrste, plaćati od 3,90 do 4,50 maraka, „rojal“ od 4,10 do 4,40 KM, „kod“ po 4,40 a „divu“ 4,20 maraka.

Nove cijene cigareta dostavilo je i zastupništvo Tvornice duvana Rovinj (TDR) u Sarajevu, a njihove cigarete od Nove godine koštaće od 4,20 do 5,70 maraka. Tako će pušači za sve vrste „rotmansa“ izdvajati od 4,20 do 4,40, a „danhila“ od 5,20 do 5,70 maraka.

– Pet vrsta „filtera“ od 1. januara prodavaće se po cijeni od 4,70 KM, a „valter“ i „laki“ za od 4,60 do 5,20 KM, dok će sve vrste  „jorka“ koštati 4,40 maraka po paklici – navedeno je u cjenovniku TDR-a, koji je dostavljeno UIO.

„Filip moris“ formirao je više cijene 21 vrste cigareta, koje su u zavisnosti od vrste skuplje od 20 do 30 feninga.

Tako će „marlboro ks boks“, „marlboro 100 boks“, „marlboro gold“ od početka iduće godine koštati 5,50 maraka, što je za 30 feninga više u odnosu na sadašnju cijenu. Sve vrste „čester“ će za mjesec poskupjeti za 20 feninga i koštaće od 4,20 do 4,40, dok će pušači za četiri vrste „bonda“ izdvajati 4,40, a „iv“ 4,80 KM po paklici.

Kompanija „Nelt“ takođe je dostavila nove cijene svojih cigareta, koje se kreću u rasponu od 4,30 do 5,20 maraka. Od 1. januara „ld red“, „ld blu“ i „ld silver“ koštaće 4,30 maraka, a „memfis“ i „kamel“ 5,20 KM po paklici.

Poskupljuje i duvan pa će 40 grama rezanog duvana Fabrike duvana Sarajevo koštati 6,50 maraka, a 100 grama 16 maraka.

Akcize

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje definisano je da će se od 1. januara na cigarete plaćati proporcionalna akciza od 42 odsto maloprodajne cijene i specifična akciza od 1,50 KM za pakovanje od 20 komada.

Odluka o povećanju akciza predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

(Glas)

Prodaje dresove za spas oka dječaka iz Banjaluke

Poznati banjalučki fizioterapeut Boris – Vrle Vrhovac stavio je na aukciju dresove tenisera Novaka Đokovića, košarkaša Bogdana Bogdanovića i fudbalera Nemanje Matića, a novac će uplatiti za pomoć 11-godišnjem dečaku F.M. iz Banjaluke, koji hitno mora na operaciju oka. Taj zahvat iznosi 4.500 evra, a dječak je povrijeđen od eksplozije petarde u plastičnoj flaši, čiji

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i

Banjaluka dobija prvi viteški festival “Kastrum 2018”

Članovi Viteškog reda Čuvara Koplja St. Georgija iz Banjaluke planiraju da od 01.06. do 03.06.2018. godine organizuju viteški festival na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Očekuju okupljanje vitezova iz svih zemalja u okruženju. Za sada ne otkrivaju mnogo, osim da će se održati na tvrđavi Kastel, te da će se vitezovi takmičiti u tradicionalnim viteškim disciplinama.