PARKIRAJU GDJE STIGNU Banjalučka “pauk” služba sve aktivnija

Pronalaženje parking mjesta sve češće predstavlja pravu misiju, pa vozači sa “kraćim fitiljem” ostavljaju svoja vozila na zelenim površinama, trotoarima i gdje god im se ukaže prilika, zbog čega radnici “pauk” službe imaju pune ruke posla, i to najviše u sedam ulica.

Sudeći prema broju intervencija, “pauk” najčešće posjećuje tri ulice u užem gradskom jezgru, ali i po jednu u naseljima Ada, Lazarevo, Lauš i Obilićevo. U Gradskoj upravi su potvrdili da je lani najveći broj intervencija bio u ulicama Sime Matavulja, Vidovdanskoj, Jevrejskoj, te ulici Veljka Mlađenovića, Braće Podgornik, Karađorđevoj i Brace Potkonjaka.

– Isti trend nastavljen je i u prvoj polovini ove godine – rekli su u Gradskoj upravi.

Naveli su da je “pauk” služba prošle godine premjestila 2.453 vozila, od čega se slilo 126.070 KM. Dodali su da je u prvih šest mjeseci ove godine “pauk” odvezao 920 vozila, te da je započeto 270 premještanja, a od nesavjesnih vozača je naplaćeno 62.415 KM.

Istakli su da “pauk” služba radi u dvije smjene, a dežurna ekipa preuzima posao od 19 sati. Nesavjesnim vozačima ne gledaju kroz prste ni vikendom.

– Subotom “pauk” služba radi do 15 časova, nakon čega je organizovano dežurstvo. Nedjeljom su samo dežurne ekipe u pripravnosti i one djeluju kada su u pitanju hitni slučajevi – naveli su u Gradskoj upravi.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Centar dva Lazo Roljić, u kojoj se nalaze dvije ulice koje nose ovu neslavnu titulu, smatra da postoji nekoliko razloga za takvo stanje.

– S jedne starne nema dovoljno parking mjesta. Radi se o užem centru grada, gdje je uvijek veliki broj vozila, jer su tu mnoge ustanove i institucije. S druge strane, razlog je nedisciplina vozača, koji ostavljaju vozila gdje stignu, po trotoarima i zelenim površinama – rekao je Roljić.

Napomenuo je da u Vidovdanskoj ulici ne bi trebalo da bude problema sa parkiranjem jer ima garaža koja je često prazna i koju, kako kaže, vozači izbjegavaju.

– Problem je što niko ne želi da prošeta, svi hoće da se parkiraju pred vratima svog odredišta, bila to kafana, banka ili slično – rekao je Roljić.

Znakovi

Lazo Roljić je rekao da bahati vozači prave probleme vlasnicima poslovnih prostora u Centru dva.

– Blokiraju ljudima ulaze i oni pokušavaju da se izbore sa time tako što postavljaju znakove upozorenja da nosi “pauk” – kazao je Roljić.

Ulice u kojima “pauk” služba ima najviše posla: Sime Matavulja, Vidovdanska ,Jevrejska, Veljka Mlađenovića, Braće Podgornik, Karađorđeva i Brace Potkonjaka.

(Glas Srpske)

DAVOR DRAGIČEVIĆ: “Sve ima granice strpljenja, pa i moje srce!”

Pjesma „Klinac u getu“ i večeras je odjekivala centrom Banjaluke, gdje je održan 240. skup „Pravda za Davida“. Okupljeni su na još jednom mirnom protestnom okupljanju zapalili svijeće za ubijenog mladića i poručili da ostaju uz Davora Dragičevića, te da će u borbi za istinu i pravdu biti istrajani. – Sutra je 21. novembar, ko

Obnova semafora kod Banskog dvora

Na raskrsnici kod Banskog dvora, sutra će biti isključen semafor od deset do 12 časova radi montaže novog semaforskog kontrolera. – Inače, proteklog vikenda na ovoj raskrsnici izvršena je zamjena kompletne semaforske opreme novom, tako da je za sutra preostalo još da se montira ovaj uređaj – rekli su u Gradskoj upravi. (Srpskainfo)