Politika 28.02.2021.

Patrijarh Porfirije: U Јasenovcu je najbolje da se ćuti i moli

ČITANJE: 1 minuta

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da bi u Јasenovcu, velikom srpskom stratištu, ali i svetilištu, najbolje bilo da se ćuti i moli.

– Pitam se da li je moguće da je ljudsko zlo u Јasenovcu bilo ovoliko veliko. U Јasenovac, veliko srpsko stratiše, a i svetilište, uvijek ću se vraćati – rekao je patrijarh Porfirije nakon što je služio doksologiju u manastiru Јasenovac.

On je istakao da su u Јasenovcu ljudi pokazali kako se mogu otuđiti od Boga i da su se oni, koji su činili monstruozne zločine, ispisali iz svakog naroda.

Patrijarh je naveo da se u Јasenovcu pred Bogom i mučenicima uvijek treba preispitati šta smo i kako radili i šta još možemo učiniti za dobrobit čovjeka.

On je napomenuo da Hrvatsku doživljava kao svoju zemlju zbog sve ljubavi koja je iskazana dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

– Neka Bog tu ljubav vrti višestruko – rekao je na kraju srpski patrijarh.

U Manastiru Јasenovac su i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Pored svih njih, srpskog patrijarha su u manastiru dočekali i pored pravoslavnog i sveštenstvo Katoličke crkve, kao i stanovnici ovog mjesta.

Patrijarh srpski Porfirije i Dodik u posjeti su Manastiru Јasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Јovana.

(Srna/A.M.)