Vijesti 13.08.2018.

PET MINUSA ZA BANJALUKU Ovo su skrivene mane ljepotice na Vrbasu

ČITANJE: 2 minute

Grad zelenila, lijepih žena i ukusnih ćevapa, jedan od najčistijih gradova u regionu, grad raskošnih aleja i zelenog Vrbasa, u kojem još uvijek ima mjesta i za dječju igru i za šetnju parkovima i alejama.

Mnogo je ljepota po kojima je Banjaluka čuvena, ali bolji poznavaoci grada znaju da i Krajiška ljepotica ima skrivenih mana, koje nisu baš zanemarive, pogotovo kad se malo odmaknete od strogog centra.

Makadam: Skoro hiljadu kilometara puteva na periferiji i u banjalučkim selima, tačnije i zvanično 990 kilometara, još uvijek nije asfaltirano. Makadama ima i nadomak centra: u naseljima Kuljani, Priječani i Šargovac.

Kanalizacija: Stručnjaci procjenjuju da skoro 50.000 Bnjalučana živi u naseljima bez adekvatne kanalizacione mreže, pa septičkih jama ima i na samo nekoliko kilometara od Trga Krajine. Dok je 93 odsto domaćinstava priključeno na vodovod,  kanalizaciona mreža je duplo kraća od vodovodne.

Pusta sela: Mada su dobro saobraćajno povezana sa gradom, a uz to kriju mnogo ljepota, većina banjalučkih sela odumire. Stanovništvo se slilo u grad, pa oko Banjaluke ima čak sedam sela sa manje od 100 meštana, a dva sela na Manjači, Šljivno, Radmanjići imaju samo po pet mještana.

Biciklisti bez staza: Banjaluka je puna bicikla, što i nije čudo, jer je grad ima tradiciju vožnje na dva točka, a teren je tako ravan da bi i biciklista početnik mogao bez problema voziti s kraj na kraj grada – kad bi imao kud. Naime, Banjaluka ima samo deset kilometara biciklističkih staza i to samo u centru grada.

Rupe na kolovozu: Vozači se žale da, čim maknu od najstrožeg centra, moraju voditi računa da ne oštete vozila zbog rupa na asfaltu. Broj automobila i intenzitet saobraćaja je u posljednjih nekoliko godina rapidno povećan, pa nije lako održavati gradske saobraćajnice u dobrom stanju.

(Srpskainfo)