Vijesti 03.03.2021.

Petković: Uvesti red u internet medije

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je da su internet mediji postali zona medijskog prostora koja se teško kontroliše, te naglasio da se sve može riješiti zakonom o elektronskim medijima i da to treba uraditi što prije.

“S druge strane, imamo činjenicu da se upravo posredstvom tih elektronskih medija sve češće čine određeni prekršaji, pa i krivična djela, te nanosi šteta kako fizičkim, tako pravnim licima. Ne postoji apsolutno nikakva odgovornost, odnosno bez ikakve kontrole mogu se registrovati razni portali i portaloidi i objavljivati neprovjeren sadržaj, lažne vijesti i slično”, rekao je Petković za “Euroblic”.

Prema njegovim riječima, postoji i prava najezda anonimnih osoba koje ostavljaju komentare ispod tekstova, a u kojima često vrijeđaju, prijete ili pozivaju na bojkot ili linč određene osobe.

Peković, koji je i advokat, podsjeća da je susjedna Hrvatska odlučila upravo da radi na uvođenju novog zakona o elektronskim medijima gdje bi se ova oblast dovela u nekakav red, ali ne da bi se cenzurisala javna riječ, već da se za svaku javno izgovorenu riječ mora snositi odgovornost.

Ukoliko neko nekoga vrijeđa ili prijeti na ulici, napominje Petković, ta osoba će biti prekršajno odgovorna za narušavanje javnog reda i mira, dok s druge strane, ako neko nekome opsuje nešto ili mu prijeti u svojim komentarima na portalima ne snosi nikakvu odgovornost jer je često nemoguće saznati ko stoji iza nevedenog komentara.

“U budućnosti se mora ozbiljno pristupiti ovom problemu jer on sve više i više nanosi veliku štetu, ne samo onima koji obavljaju javne fukncije, već svim građanima. Podsjetiću da je Evropski sud za ljudska prava još 2015. godine donio presudu u predmetu `Delfi AS` protiv Estonije, u kojoj se navodi da su vlasnici portala odgovorni za anonimne komentare koji se ostavljaju ispod tekstova koje oni objavljuju”, podsjeća Petković.

On dodaje da su upravo anonimni komentari jedan od najvećih problema na društvenim mrežama jer se ne zna ko iza njih stoji, kako doći do te osobe ili osoba, pa je samim tim teško i izreći im neku sankciju.

Petković ističe da bi se zbog toga moralo zakonom regulisati da svaki portal mora imati impresum, mora se znati ko im je osnivač/vlasnik, ko je odgovorni urednik i novinar, te ko će snositi odgovornost u slučaju prekršajne ili krivične odgovornosti.

“Takođe, trebalo bi se regulisati i da komentare mogu javno objavljivati samo verifikovani korisnici koji dostave lične podatke, bio to matični broj ili njegova adresa i slično. To se jedino može sveobuhvatno riješiti zakonom o elektronskim medijima i to se mora uraditi što prije”, istakao je Petković.

(Srna, E.M)