Vijesti 25.02.2017.

Pijani putnici taksistima tanje pazar

ČITANJE: 3 minute

Taksisti u čitavoj RS nezadovoljni su novim propisima koje donosi Zakon o bezbjednosti saobraćaja BiH, a najveće muke zadaju im kazne zbog prevoza pijanih putnika.

Stupanje na snagu novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH, danima je već glavna tema među taksistima koji kažu da će zbog novih propisa ostati bez mnogih putnika ili plaćajući kazne izgubiti i ono malo što zarade.

Ovim zakonom propisana je kazna od 40 KM za vozača koji na suvozačevom mjestu prevozi osobu koja je očigledno pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava.

– Nemoguće je čovjeku koji je popio čašicu više objasniti da sjedne na zadnje sjedište, u suprotnom ću ja kao vozač platiti kaznu ako nas zaustavi policija, a on sjedi na mjestu suvozača – rekao je predsjednik Banjalučkog taksija Dragan Purišić i dodao da u vremenu krize i nemaštine, taksisti nisu u prilici da biraju koga će da voze.

Purišić ističe da je osim toga veliki problem i prevoz djece, jer bi poštujući zakonske odredbe, taksisti morali da imaju dvije sjedalice, za manje i veće dijete.

– Ako sjedalice vozim u gepeku, pitam se gdje onda da stavim kofere, jer svaki treći putnik traži da ga vozim na autobusku stanicu i sa sobom nosi kofer – rekao je Purišić i naglasio da će pokušati u dogovoru sa nadležnima da zatraži korekciju ovih odredbi.

Među taksistima na području opštine Šipovo kruži priča da će biti prinuđeni da organizuju proteste.

– Jedan kolega je predložio da organizujemo proteste zbog ovih novih propisa, pa vidjećemo šta će biti. Moram prevesti čovjeka kad me pozove, ne mogu mu reći “ti si pijan idi svojim autom”, pa da izgubi glavu – rekao je taksista iz Šipova Mladen Lovre.

Taksisti primjedbe imaju i na zakonsku obavezu vezanja pojasa, na šta im se do sada, kako kažu, gledalo kroz prste.

– Nikad ne znamo ko je putnik na zadnjem sjedištu i šta mu može pasti na pamet da uradi, da ometa u vožnji ili izazove nesreću, vezan se ne mogu ni braniti, niti bilo šta učiniti, a svakakvih putnika imamo – rekao je Lovre.

Međutim, ima i onih koji su sami sebi i prije stupanja na snagu novog zakona, skrojili propise, prema kojima uopšte ne voze pijane putnike.

– Kada vidim da je putnik očigledno pijan neću da ga vozim uopšte, da ne bismo nastradali obojica jer može da me ometa u vožnji – rekao je taksista iz Bijeljine Sekula Lakić.

Taksista iz Doboja Darko Josipović ističe da su kazne propisane novim zakonom previsoke u odnosu na obim posla i zaradu, kako taksista, tako i svih vozača u RS.

– Ne treba ni voziti pijane putnike na prednjem sjedištu, ali kako da im mi objasnimo da moraju sjesti iza. S druge strane ako se već kažnjava onda treba kazniti onog ko je pijan, a ne vozača – rekao je Josipović.

Pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH Zoran Andrić ističe da je ova odredba i ranije postojala u Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, ali nije bila propisana kazna.

– Cilj ove odredbe jeste da onemogući fizički kontakt lica koje ne vlada svojim postupcima, a koje može uticati na način upravljanja motornim vozilom, odnosno na vozača – rekao je Andrić i dodao da bi ovlašćeno službeno lice izdalo prekršajni nalog po ovom osnovu, mora postojati osnovana sumnja da je lice očigledno pod uticajem alkohola.

Auto-sjedalice

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da se organizovanjem taksista u udruženja može ispoštovati zakonska odredba o obaveznoj upotrebi auto-sjedalica za djecu.

– Ukoliko nekoliko automobila u okviru udruženja ima odgovarajuće auto-sjedalice, dovoljno je da operater u centrali pita putnike da li voze djecu, kako bi poslali taj automobil i time ispoštovali zakon i što je najvažnije osigurali bezbjednost djeteta – istakao je Radović.

(Glas)