Vijesti 29.03.2017.

Plakatima poziva Banjalučane da spriječe deložaciju

ČITANJE: 2 minute

Po banjalučkim ulicama i zidovima, uključujući i pojedina neobična mjesta, poput kontejnera, izlijepljeni su plakati u kojima se građani pozivaju da spriječe deložaciju porodice Kuzmić, koja je zakazana za sutra (četvrtak) u devet časova ujutro.

Osnovni sud u Banjaluci zakazao je za 30. mart deložaciju porodice Radomira Kuzmića iz kuće u banjalučkom naselju Česma, koju je mijenjao za svoju imovinu u Hrvatskoj.

Kuzmić je ranije izjavio  da, po cijenu života, neće napustiti imovinu u Česmi, jer nema gdje da ode.

plakati

Kuzmić je ranije uputio i pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da zaštiti njegovu porodicu od deložacije, dok njegov problem ne bude trajno riješen.

Radomir Kuzmić spriječio je 22. avgusta 2016. deložaciju svoje porodice iz kuće u banjalučkom naselju Česma, zaprijetivši da će zapaliti plinske boce.

On se tada zatvorio na sprat kuće na kome se nalaze plinske boce, benzin i upaljač, te zaprijetio da će objekat dići u vazduh, nakon čega je policija odustala od deložacije.

Kuzmić je izbjeglica iz Hrvatske koji je 1992. godine mijenjao svoju imovinu u Slavonskom Kobašu, u opštini Slavonski Brod, za imovinu Dragomira Budiše u banjalučkom naselju Česma.

delozacija plakati

Porodica Budiša je 2003. godine zatražila poništavanje ugovora o zamjeni nekretnina, što je Osnovni sud u Banjaluci prihvatio, a imanje porodice Kuzmić u Slavonskom Kobašu je potpuno uništeno i nemaju gdje da se vrate.

On je 2009. godine je stupio u 20 dana dug štrajk glađu pred Narodnom skupštinom Republike Srpske zbog odluke banjalučkog Okružnog suda da potvrdi presudu Osnovnog suda kojom se poništava ugovor o zamjeni nekretnina.

Ovo će biti četvrti pokušaj deložacije porodice Kuzmić, a treća deložacija bila je zakazana za 29. septembar prošle godine.

(atv)