Vijesti 17.10.2018.

PLAN Kroz naredne četiri godine Banjaluka ulaže preko 300 miliona KM u razvoj grada

ČITANJE: 3 minute

Grad Banjaluka ima ambicioznu viziju svog razvoja u narednih deset godina, što pokazuje i nacrt strategije, kojom je predviđena realizacija projekata vrijednih stotine miliona maraka.

Međutim, vrijeme će pokazati koliko je ovaj dokument baziran na realnim mogućnostima s obzirom na to da se ispostavilo kako je prethodna strategija ostala samo skup lijepih ideja kojima je nedostajao novac za realizaciju.

U nacrtu ovog dokumenta, koji će se pred odbornicima naći na narednoj sjednici Skupštine grada, do 2022. godine planirana su ulaganja od 338,43 miliona maraka kroz sektore društva i ekonomije te zaštitu životne sredine.

Prema ovom planu, u gradu će biti izgrađena multifunkcionalna dvorana vrijedna 48 miliona maraka, kapaciteta 20.000 posjetilaca, a većina sredstava će biti tražena iz eksternih izvora.

Do kraja 2022. godine planirano je i da se uveća kapacitet Centralnog gradskog groblja u Vrbanji za sahranjivanje na period od 35 godina, kroz investiciju od 15 miliona maraka.

Najavljena je i izgradnja tri nova mosta (22 miliona KM), unapređenje Zdravstveno-turističkog centra “Srpske toplice” (3,2 miliona KM), izgradnja vatrogasnog doma (tri miliona KM), dogradnja regionalne deponije, kao i mnogi drugi objekti društvenog karaktera poput vrtića, domova kulture i slično.

Kada je privreda u pitanju, najavljuju se višemilionska ulaganja u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokacijama za investiranje, njhovo infrastrukturno uređenje, te finansijska podrška zapošljavanju, uspostavljanje zone za razvoj IT i kreativne industrije, ali i unapređenje rada gradske administracije.

Među ekonomskim ciljevima, planirano je da do 2022. godine u Banjaluku bude privučeno 20% više vrijednosti investicija, a da se za isti procenat poveća i izvoz, kao i da se broj zaposlenih poveća za oko 15 odsto.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT i član razvojnog tima koji je radio na strategiji, priznaje da je u pitanju optimističan i ambiciozan plan, ali koji je, ako se kockice poslože, ostvariv.

“Mislim da se ovog puta pristupilo na pravi način i da je uključen veliki broj nevladinih organizacija, javnih institucija, gradskih preduzeća pa smatram da će strategija biti putokaz u daljem radu. Velika je vrijednost što će se ona povremeno ažurirati i gdje će se pratiti ostvarenje ciljeva, a moguće su i korekcije ako bi se mijenjale okolnosti”, kazao je Grabovac.

On smatra kako je veoma bitno da se ovaj dokument bazira na realnim činjenicama i mogućnostima.

“U proteklom periodu mnoge lokalne zajednice, a i viši organi vlasti, pravili su strategije koje nisu bile zasnovane na realnim mogućnostima, nego su više predstavljale plod želja svih onih koji su bili uključeni u njihovu izradu. Zbog toga su ostajale u ladicama i sakupljale prašinu”, zaključio je on.

Radenko Laketić, načelnik Odjeljenja za lokalni i ekonomski razvoj i strateško planiranje u Gradskoj upravi, a koje je nosilac izrade strategije, kaže kako se na ovom dokumentu radi još od prošle godine, te da bi u formi prijedloga u Skupštinu trebalo da bude upućen u decembru ove godine.

“Mislim da je situacija realno sagledana. Pored želja se gledalo i šta je realno što grad može u desetogodišnjem periodu uraditi. Mislim da je u pripremi kvalitetan dokument s uvažavanjem svih organizacija i institucija na svim nivoima”, kazao je Laketić.

Nakon sjednice Skupštine grada zakazane za 24. oktobar, ovo odjeljenje je zaduženo da sprovede javnu raspravu u trajanju od 15 dana kako bi svi zainteresovani imali priliku da upute svoje primjedbe i sugestije.

(Nezavisne)