Vijesti 11.04.2018.

PLANIRANA GRADNJA 11 KILOMETARA MREŽE Vodovod stiže u Pervan i Goleše

ČITANJE: 2 minute

Gradska uprava će narednih dana objaviti tender za izgradnju dva kraka vodovodne mreže od 11 kilometara, čime bi prva domaćinstva u Gornjem i Donjem Pervanu te Golešima do kraja ove godine trebalo da dobiju vodu.

Ovaj dio mreže bi trebalo da bude dio podsistema “Zvijezda”, u okviru velikog projekta “Crno vrelo”, koji treba da obezbijedi snabdijevanje vodom 20.000 stanovnika rubnih područja Banjaluke i Prijedora.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petra Bilčara, procijenjena vrijednost ovih radova je oko milion KM.

– Prema tenderu koji će biti raspisan narednih dana, planirana je gradnja 11 kilometara mreže u dva kraka. Jedan će ići prema Dedića Lokvi, a drugi prema Đurića glavici. Njihovom izgradnjom bi trebalo da bude riješeno pitanje snabdijevanja vodom Gornjeg i Donjeg Pervana te Goleša. Ako sve bude išlo predviđenom dinamikom, u septembru bi jedan krak mogao biti završen – kazao je Bilčar.

Napomenuo je da će po završetku izgradnje podsistem “Zvijezda” biti prikopčan na fabriku vode u Pervanu.

– Nakon višegodišnje pauze lani je nastavljena realizacija projekta “Crno vrelo” početkom izgradnje ove fabrike vode. Radovi i njeno opremanje bi trebalo da budu završeni u avgustu. Na taj način će sve biti spremno da se po završetku jednog od ova dva kraka u septembru prikopčaju prva domaćinstva na vodovodnu mrežu – rekao je Bilčar.

Objasnio je da će Gradska uprava izgradnju ovog dijela vodovodnog sistema “Crno vrelo” finansirati putem emisije obveznica grada.

U Odjeljenju za finansije su rekli da upis obveznica počinje danas i da će trajati osam dana.

– Ovo je veoma dobra prilika za investiranje, s obzirom na atraktivne kamatne stope. Ukupna nominalna vrijednost obveznica iznosi šest miliona KM, sa kamatom od 4,5 odsto godišnje i rokom dospijeća sedam godina. Broj obveznica koje se emituju je 60.000, nominalne vrijednosti 100 KM po obveznici – rekli su u ovom odjeljenju.

Finansiranje obveznicama

Pored nastavka projekta “Crno vrelo”, gradskim obveznicama biće finansirana izgradnja novog Zelenog mosta. Takođe, biće urađena i prva faza rekonstrukcije ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u dužini od 1,2 kilometra, nastavak izgradnje istočnog tranzita, te izgradnje sportske dvorane u nekadašnjem Šoping centru.

 (Glas Srpske)