Vijesti 23.01.2019.

PLEMENITA IDEJA ĆE UJEDINITI VLAST I OPOZICIJU Duško Tadić uvjeren u inicijativu za besplatne udžbenike

ČITANJE: 2 minute

Po izjavama poslanika, vjerujem da sam ujednio vlast i opoziciju oko ideje da svi osnovci u Srpskoj trebaju imati besplatne udžbenike.

Ubijeđen je atletičar Duško Tadić, koji je pokrenuo ovu plemenitu inicijativu i prikupio više od 4.600 potpisa građana iz cijele Srpske, koji su otvoreno podržali njegovu ideju.

Prijedlog o uvođenju besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj iduće sedmice razmatraće i poslanici, zbog čega većina roditelja sa nestrpljenjem iščekuje sjednicu Narodne skupštine RS najavljenu za sljedeći utorak i ishod glasanja.

Tadić vjeruje da će narodni tribuni prepoznati da je ova građanska inicijativa od interesa za sve porodice, koje će u septembru u kućnom budžetu moći prekrižiti stavku za nabavku udžbenika svojim školarcima.

– Većina poslanika podržala je inicijativu svojim potpisima i to nam daje vjetar u leđa da će i na sjednici sve proći dobro. Osnovna škola je obavezna, i moje, i mišljenje mnogih drugih je da država treba onda i da obezbijedi sredstva za osnovno obrazovanje, a ne samo da namećemo troškove roditeljima- govori ovaj aktivista.

Komplet udžbenika za đake u osnovnoj školi košta od 86 do čak 188 maraka, ali to nisu jedini izdaci, jer djeci treba redovno kupovati još i školski pribor i užinu, za šta mnoge porodice nažalost nemaju novca.

Duško i stručnjaci okupljeni u njegovom timu procjenjuju da bi za nabavku knjiga za 91.000 osnovaca u Srpskoj trebalo izdvojiti od deset do 12 miliona KM. Na nadžležnima je, dodaje on, da pronađu najbolji model – da li novac obezbijediti iz budžeta ili na neki drugi način.

Budžet Srpske za ovu godinu inače iznosi 3,256 milijardi KM.

– Mi smo za početak predložili da novac bude izdvojen iz budžeta, koji se i puni novcem poreskih obveznika, ali postoje i druga rješenja. Ideja je i da iste knjige koristi više generacija i već iduće godine ne bi trebalo toliko novca. Taj model primjenjuju i neke razvijenije zemlje, pa zašto ne bismo i mi – ističe Tadić. Treba međutim insistirati na tome da se štampaju kvalitetniji udžbenici, dodaje on, kao i da se nastavni sadržaji u knjigama ne mijenjaju često, jer se zbog svega dešava da ni djeca u istoj porodici ne mogu naslijediti komplet od starijeg brata i sestre.

Duško Tadić poznat je već po svojim humanitarnim akcijama, a mnogi od njega očekuju da, nakon besplatnih udžbenika, i dalje nastavi sa uspješnim inicijativama.

Za knjige milion maraka

Ministarstvo prosvete i kulture RS od 2007.  godine učenicima prvog i drugog razreda osnovnih škola poklanja besplatne udžbenike. – U školskoj 2018/2019. godini besplatni udžbenici obezbijeđeni su za 9.741 učenika prvog i 9.707 učenika drugog razreda osnovnih škola, za šta je izdvojeno 1.011.900 maraka- rekli su u ministarstvu.

(Srpskainfo)