Pobijedio leukemiju, pomaže oboljelima od raka

U toku je Zlatni septembar, mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, a mi vam donosimo priču 20-ogodišnjaka koji je pobijedio leukemiju i osnovao MladiCe RS – mrežu mladih liječenih od raka Republike Srpske.

Miloš Malešević, student medicine, sa teškom bolešću suočio se u aprilu 2013. godine na samom kraju osnovnog obrazovanja kada mu je postavljena dijagnoza ALL (Akutna limfoblastična leukemija).

Miloševo liječenje ukupno je trajalo oko dvije godine, od čega je 9-10 mjeseci bila agresivna hemoterapija, a ostatak vremena terapija održavanja. Sve vidove terapije završio je u avgustu 2015. godine, a uprkos bolesti redovno je upisao Gimnaziju.

Kako kaže, suočavanje sa dijagnozom nije nešto što se desi u trenutku.

“Jako je teško ocijeniti tačnu količinu emocija u tim trenucima, jer sam šok, kada saznate da se sve to dešava upravo vama, vam i ne dozvoljava da to u potpunosti prihvatite. Suočavanje sa dijagnozom nije nešto što se desi u jednom trenutku, to je proces koji može da traje mjesecima, godinama, pa i cijeli život”, rekao je Malešević za MONDO.

O životu nakon liječenja kaže…

“Proces liječenja od raka nije podijeljen strogim linijama gdje jedna faza završava, a druga počinje. Iskreno rečeno, nikada se nećemo vratiti ‘normalnom’ životu, to jest, bar ne onakvom kakav je bio prije postavljanja dijagnoze. Čak i da cijeli proces prođe bez ikakve posljedice (što je velika rijetkost), niko od nas nije ostao isti. Rak vas promijeni u potpunosti, i jednostavno, vaše perspektive i ciljevi više nisu isti. Samim tim, i život koji je tada normalan za vas, vjerovatno to nije za sve ostale”, istakao je Malešević.

Malešević je od samog kraja terapije radio sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

“Na početku sam bio samo učesnik na njihovim akcijama, ali sam u međuvremenu shvatio da želim da aktivno učestvujem u udruženju. Počeo sam volontirati, i pomagati djeci u roditeljskoj kući. Odlazio sam na međunarodne konvencije o dječijem raku, gdje sam i pronašao većinu ideja za dalji rad”, kaže Malešević.

Plod njegovog nesebičnog angažmana i iskustva, koje je ponio sa međunarodnoh konvencija o dječijem raku, je mreža mladih liječenih od raka Republike Srpske – MladiCe RS koje je prije godinu dana oformio u sklopu udruženja “Iskra”.

“Mi smo aktivna grupa mladih, oformljena u sklopu udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti ‘Iskra’. Trenutno brojimo četrnaest članova. Naš glavni cilj jeste pružanje podrške mladima koji se liječe i onima koji su se izliječili od raka u djetinjstvu”, ispričao je za naš portal Malešević i dodao da su prioriteti ove mreže stvaranje dobrih odnosa između njih samih, kao i psihička pomoć djeci koja prolaze kroz proces liječenja.

“Pored toga, naravno, organizujemo i mnoge zvanične akcije u koje uključujemo i javnost, u cilju podizanja svijesti”, dodao je.

Miloš ističe kako ga rad sa u udruženju ispunjava u potpunosti, a iako mu oduzima dosta vremena, i zna biti naporan, u potpunosti se isplati kada vidi daje nekome pomogao.

Upravo MladiCe RS nedavno su u Banskom dvoru organizovali 6. Regionalnu konvenciju mladih liječenih od raka, iz koje Malešević nosi iskustva od neprocjenjive važnosti.

“Svi mi funkcionišemo na drugačije načine, i ovakva okupljanja pružaju jedinstvenu priliku za razmjenu informacija i novih ideja. Uz to, dobijamo i priliku da se upoznamo sa snažnim mladim ljudima koji su prošli kroz isto iskustvo kao i mi, što nam svima pomaže da se izborimo sa svojim trenutnim problemima”, rekao je Malešević o ovom događaju.

“Moj jedini cilj i motivacija je da, koliko je u mojoj mogućnosti, olakšam proces liječenja, i oporavka od istog, za svu djecu koja kroz tu bitku trenutno prolaze. Trenutno sam predstavnik Republike Srpske u evropskoj grupi mladih liječenih od raka u djetinjstvu u sklopu Childhood Cancer International-a, a u slobodno vrijeme se bavim pisanjem blogova (većinom na temu liječenja od raka)”, istakao je naš sagovornik.

Miloš sada upisuje treću godinu medicine, a kako nam je rekao, njegova bolest nije uticala na taj izbor, a da li će uticati na izbor specijalizacije…

“I prije liječenja sam znao da se želim baviti ovom profesijom. Smatrao sam to prilikom da učinim nešto korisno za naše društvo. Trenutno mi je prioriet to da završim fakultet, a o specijalizaciji ćemo pričati kada za to bude vrijeme”, ističe Malešević.

Zlatni septembar- mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, u Banjaluci se obilježava već četvrtu godinu za redom, a ove godine su planirane brojne aktivnosti.

“Najznačajnije od njih su dijeljenje zlatnih vrpci i balona na Trgu Krajine i obilježavanje rođendana Roditeljske kuće ‘Iskra’. Pored toga, imaćemo i čast da ozvaničimo postojanje udruženja ‘Iskra’, a i roditeljske kuće, poštanskom markicom koja će se zvanično predstaviti javnosti 11. septembra ove godine”, otkrio nam je Malešević.

(mondo.ba)

DRUGI TRIJUMF ORLOVA Tripl-dabl Ristićeve

Košarkašice Orlova pobijedile su Trešnjevku iz Zagreba rezultatom 76:55 (20:20,11:9,20:11,25:15) u 14. kolu WABA lige.  Nakon neizvjesnog prvog poluvremena Orlovi su u nastavak ušli sa dva poena viška (31:29). U drugom poluvremenu domaći tim je zaigrao još kvalitetnije, prije svega u odbrani pa su na ulazku u udlučujuću dionicu Banjalučanke imale dvocifrenmu prednost (51:40). U

RADOJIČIĆ ZADOVOLJAN: Nova godina Banjaluku pozicionirala na regionalnu mapu

Veoma sam zadovoljan kako su prošli novogodišnji praznici u Banjaluci, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.  – Ostvarili smo efekte koje smo željeli. Grad je bio pun turista, pun gostiju, svi su ostvarili značajno veće prihode, u svim uslugama – od taksista, restorana, trgovina, do hotelijera i ostalog. Grad se pozicionirao i u smislu regionalne ponude

Prikupljeno oko 13.000 doza krvi u Banjaluci

Prošle godine u Banjaluci prikupljeno je i obrađeno oko 13.000 doza najdragocjenije tečnosti, potvrdili su za “Nezavisne” u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS. Prema njihovim riječima, dobrovoljno davalaštvo krvi u stalnom je porastu iz godine u godinu. “Prošle godine je bilo dosta akcija, a dobrovoljnih davalaca u gradu je oko 55 odsto”, rekla je dr

Servisne informacije za 23. januar

Servisne informacije za četvrtak, 23. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje u protekla 24 časa zabilježeno je jedno krivično djelo, dok kavni red i mir nije narušavan. Dogodilo se sedam saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je

LIGA BIH: Košarkaši Bratunca pobijedili Igokeu

Košarkaši Bratunca priredili su jedno od najvećih iznenađenja ove sezone pobijedivši Igokeu rezultatom 84:71 (25:14, 24:24, 19:18, 16:15) u utakmici 16. kola Lige Bosne i Hercegovine.  Za tim iz Laktaša, nakon četiri uzastopne pobjede u ABA ligi,  ovo je svakako velika opomena pred duel protiv Crvene zvezde koji je na rasporedu u ponedjeljak. Igokea je

O INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA – U Laktašima se sastali Dodik i Mićić

Delegacija SNSD-a razgovarala je večeras u Laktašima sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem o izgradnji trase auto-puta koja treba da ide kroz ovaj grad i izgradnji gasovoda, rečeno je u SNSD-u. Podsjetivši da je planirano da se u okviru trase auto-puta od Rače prema Bijeljini, i dalje prema Banjaluci postave cijevi za krak gasovoda Turski tok,

Iskaz svjedoka: Pacijent bio vezan i potpuno svjestan dok je seksualno zlostavljan

Pacijent, čiji identitet je poznat redakciji Srpskainfo, u vrijeme seksualnog zlostavljanja bio je smješten u izolovanoj “šok sobi” u UKC Republike Srpske, u koju je često ulazio Darko Golić, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, ekskluzivno saznaje Srpskainfo. U vrijeme zlostavljanja pacijent je sve vrijeme bio vezan za svoj krevet i tako nije mogao