Pobijedio leukemiju, pomaže oboljelima od raka

U toku je Zlatni septembar, mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, a mi vam donosimo priču 20-ogodišnjaka koji je pobijedio leukemiju i osnovao MladiCe RS – mrežu mladih liječenih od raka Republike Srpske.

Miloš Malešević, student medicine, sa teškom bolešću suočio se u aprilu 2013. godine na samom kraju osnovnog obrazovanja kada mu je postavljena dijagnoza ALL (Akutna limfoblastična leukemija).

Miloševo liječenje ukupno je trajalo oko dvije godine, od čega je 9-10 mjeseci bila agresivna hemoterapija, a ostatak vremena terapija održavanja. Sve vidove terapije završio je u avgustu 2015. godine, a uprkos bolesti redovno je upisao Gimnaziju.

Kako kaže, suočavanje sa dijagnozom nije nešto što se desi u trenutku.

“Jako je teško ocijeniti tačnu količinu emocija u tim trenucima, jer sam šok, kada saznate da se sve to dešava upravo vama, vam i ne dozvoljava da to u potpunosti prihvatite. Suočavanje sa dijagnozom nije nešto što se desi u jednom trenutku, to je proces koji može da traje mjesecima, godinama, pa i cijeli život”, rekao je Malešević za MONDO.

O životu nakon liječenja kaže…

“Proces liječenja od raka nije podijeljen strogim linijama gdje jedna faza završava, a druga počinje. Iskreno rečeno, nikada se nećemo vratiti ‘normalnom’ životu, to jest, bar ne onakvom kakav je bio prije postavljanja dijagnoze. Čak i da cijeli proces prođe bez ikakve posljedice (što je velika rijetkost), niko od nas nije ostao isti. Rak vas promijeni u potpunosti, i jednostavno, vaše perspektive i ciljevi više nisu isti. Samim tim, i život koji je tada normalan za vas, vjerovatno to nije za sve ostale”, istakao je Malešević.

Malešević je od samog kraja terapije radio sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

“Na početku sam bio samo učesnik na njihovim akcijama, ali sam u međuvremenu shvatio da želim da aktivno učestvujem u udruženju. Počeo sam volontirati, i pomagati djeci u roditeljskoj kući. Odlazio sam na međunarodne konvencije o dječijem raku, gdje sam i pronašao većinu ideja za dalji rad”, kaže Malešević.

Plod njegovog nesebičnog angažmana i iskustva, koje je ponio sa međunarodnoh konvencija o dječijem raku, je mreža mladih liječenih od raka Republike Srpske – MladiCe RS koje je prije godinu dana oformio u sklopu udruženja “Iskra”.

“Mi smo aktivna grupa mladih, oformljena u sklopu udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti ‘Iskra’. Trenutno brojimo četrnaest članova. Naš glavni cilj jeste pružanje podrške mladima koji se liječe i onima koji su se izliječili od raka u djetinjstvu”, ispričao je za naš portal Malešević i dodao da su prioriteti ove mreže stvaranje dobrih odnosa između njih samih, kao i psihička pomoć djeci koja prolaze kroz proces liječenja.

“Pored toga, naravno, organizujemo i mnoge zvanične akcije u koje uključujemo i javnost, u cilju podizanja svijesti”, dodao je.

Miloš ističe kako ga rad sa u udruženju ispunjava u potpunosti, a iako mu oduzima dosta vremena, i zna biti naporan, u potpunosti se isplati kada vidi daje nekome pomogao.

Upravo MladiCe RS nedavno su u Banskom dvoru organizovali 6. Regionalnu konvenciju mladih liječenih od raka, iz koje Malešević nosi iskustva od neprocjenjive važnosti.

“Svi mi funkcionišemo na drugačije načine, i ovakva okupljanja pružaju jedinstvenu priliku za razmjenu informacija i novih ideja. Uz to, dobijamo i priliku da se upoznamo sa snažnim mladim ljudima koji su prošli kroz isto iskustvo kao i mi, što nam svima pomaže da se izborimo sa svojim trenutnim problemima”, rekao je Malešević o ovom događaju.

“Moj jedini cilj i motivacija je da, koliko je u mojoj mogućnosti, olakšam proces liječenja, i oporavka od istog, za svu djecu koja kroz tu bitku trenutno prolaze. Trenutno sam predstavnik Republike Srpske u evropskoj grupi mladih liječenih od raka u djetinjstvu u sklopu Childhood Cancer International-a, a u slobodno vrijeme se bavim pisanjem blogova (većinom na temu liječenja od raka)”, istakao je naš sagovornik.

Miloš sada upisuje treću godinu medicine, a kako nam je rekao, njegova bolest nije uticala na taj izbor, a da li će uticati na izbor specijalizacije…

“I prije liječenja sam znao da se želim baviti ovom profesijom. Smatrao sam to prilikom da učinim nešto korisno za naše društvo. Trenutno mi je prioriet to da završim fakultet, a o specijalizaciji ćemo pričati kada za to bude vrijeme”, ističe Malešević.

Zlatni septembar- mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, u Banjaluci se obilježava već četvrtu godinu za redom, a ove godine su planirane brojne aktivnosti.

“Najznačajnije od njih su dijeljenje zlatnih vrpci i balona na Trgu Krajine i obilježavanje rođendana Roditeljske kuće ‘Iskra’. Pored toga, imaćemo i čast da ozvaničimo postojanje udruženja ‘Iskra’, a i roditeljske kuće, poštanskom markicom koja će se zvanično predstaviti javnosti 11. septembra ove godine”, otkrio nam je Malešević.

(mondo.ba)

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji

PRIPREME ZA PREDSTOJEĆU GRIJNU SEZONU Kako sačuvati novac štedeći energiju

Prema procjenama, u neizolovanom grijanom prostoru, 35 odsto toplote gubi se kroz spoljašnje zidove, 25 odsto kroz prozore i vrata, isto toliko kroz krov, a 15 odsto energije izgubi se kroz pod. Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika. Ušteda energije,

Besplatan čas tanga

Škola “Tango natural” organizuje 20. septembra od 19 časova u Domu omladine prezentaciju i besplatan čas argentinskog tanga. Organizatori kažu da će njihovi instruktori prisutnima ispričati zanimljive priče o tangu i da će moći vidjeti kako se pleše ovaj ples. “Ako vam se svidi i ako budete željeli iste večeri imaćete priliku napraviti i sami

U Banjaluci pronađeno tijelo muškarca

Tijelo šezdesettrogodišnjeg Banjalučanina B.R. pronađeno je danas u ulici Trive Amelice u Banjaluci saznaju “Nezavisne”. Ove informacije potvrđene su nam u Policijskoj upravi Banjaluka”. “Na lice mjesta izašli su policijski službenici, mrtvozornik i ekipa Hitne pomoći. Tijelo je prevezeno na Novo gradsko groblje gdje će biti obavljen pregled tijela”, rekli su nam u PU Banjaluka.

Talon Grikspor osvojio Srpska open

Talon Grikspor odigrao je cijeli turnir na visokom nivou i u svom prvom nastupu u Banjaluci osvojio pehar namijenjen pobjedniku.  Sa 6:2, 6:3 savladao je indijskog tenisera Sumita Nagala, na kojeg je jučerašnje polufinale ostavilo traga. Prvi set holanđanin je lako riješio u svoju korist, da bi Nagal pružio nešto veći otpor u drugom, ali

Obilježen Svjetski dan pružanja prve pomoći

Tridesetak volontera Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka pokaznim vježbama na Trgu Krajine obilježilo je Svjetski dan pružanja prve pomoći, a tokom ove sedmice nizom aktivnosti će obilježiti i Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Željka Ilić, sekretar Crvenog krsta Banjaluka, kaže da su ovo tradicionalne akcije, koje iz godine u godinu privlače zainteresovanost mnogih građana. “Bili smo