Vijesti 16.10.2018.

Počela sanacija spomenika palim borcima NOR-a

ČITANJE: 2 minute

Spomenik palim borcima Narodnooslobodličkog rata u centru grada uskoro će osvanuti u novom ruhu, nakon što je u ponedjeljak počela sanacija ovog spomen obilježja, potvrđeno je u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu.

Prema njihovim podacima, obnova podrazumijeva detaljno mehaničko čišćenje spomenika od mahovine i čađi,  saniranje mehaničkih oštećenja, popravku temelja i zaštitu površine specijalnim hidrofobnim premazom. Pored toga, biste narodnih heroja, koje se nalaze u okviru sopomeničkog kompleksa, biće očišćene od patine, učvršćene na postoljima, te reparirana oštećena bronzana bista Ivice Mažara.

U okviru ovogodišnjeg plana obnove i sanacije spomen obilježja, uz obnovu ovog spomenika, u toku je i rekonstrukcija spomen-kosturnice u Drakuliću.

– Takođe, tokom ove godine sanirani su i spomenici poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na Rakovačkim barama i u Stričićima – rekao je načelnik odjeljenja Dragomir Keserović.

Kada su u pitanju spomenici borcima iz Drugog svjetskog rata, ove godine je nakon dugo godina čekanja konačno uređen pristupni plato spomeniku palim Krajišnicima na Banj brdu,  a sanirano je i spomen-obilježje palim borcima NOR-a u Potkozarju – naselje Karalići.

– Tokom ove godine, biće saniran i spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Jagarama i spomen-biste narodnog heroja Boška Karalića u Potkozarju. Do kraja godine, takođe, pribavićemo izvedbeni projekat sanacije za preostale spomenike i spomen obilježja, na osnovu kojeg će i u idućoj godini biti nastavljena sanacija i obnova spomen-obilježja – naglasio je Keserović.

Prema njegovim riječima, za ove namjene je ovogodišnjim budžetiom predviđeno 117.000 KM.

Podsjećamo, krajem septembra ove godine, završena je i izgradnja spomenika palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na Starčevici. Time se privodi kraju veliki posao izgradnje spomen-oblježja borcima proteklog rata u svim većim naseljima. Pored spomen-obilježja na Starčevici, u prošloj i ovoj godini podignuti su i spomenici u Zalužanima, Dragočaju i Laušu, te obnovljeno još desetak spomenika.