Politika 01.12.2022.

Počela sjednica o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta BiH

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran izbor delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Skupštinska tačka – izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske povučena je sa dnevnog reda, a o tome će sutra Kolegijum Narodne skupštine utvrditi prijedlog dnevnog reda i termin održavanja nove posebne sjednice parlamenta Srpske.

“Centralna izborna komisija BiH juče je saopštila da rok, da bi bila pravosnažna odluka o listama u Vijeće naroda, ističe u ponoć, iako su liste Skupštine na vrijeme dostavljene”, rekao je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i dodao da će posebna sjednica o izboru delegata za Vijeće naroda biti najvjerovatnije održana sutra, kada istekne ovaj rok.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH čini 15 delegata, od kojih su dvije trećine, po pet Bošnjaka i Hrvata, delegati iz Federacije BiH, a trećina – pet Srba delegati iz Republike Srpske.

Na usvojenom dnevnom redu Prve posebne sjednice je i izbor potpredsjednika Narodne skupštine.

Biće razmatrano i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, kao i izbor Administrativne komisije Narodne skupštine Republike Srpske.

Vukomanović, Orašanin i Drinić položili poslaničku zakletvu

Poslanici PDP-a Tanja Vukomanović i SDS-a Mirjana Orašanin položili su poslaničku zakletvu danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Oni su tokom prve posebne sjednice Narodne skupštine Srpske preuzeli mandat nakon što su ga odbili PDP-ov Draško Stanivuković, te SDS-ovi Milićević Đorđe i Petrović LJubiša.

Predsjednik skupštinske Komisije za izbor i imenovanja Ilija Tamindžija rekao je da su mandati Vukomanovićevoj i Orašaninovoj dodijeljeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH kao sljedećim kvalifikovanim kandidatima na listama PDP-a i SDS-a.

Poslaničku zakletvu položio je i poslanik PDP-a Nebojša Drinić, jer to nije učinio tokom prethodne sjednice parlamenta Srpske.

(Srna)