Počeli radovi na još dva igrališta u Banjaluci

U okviru velike akcije Gradske uprave Banjaluka i društveno odgovornih kompanija počeli su radovi na još dva dječija igrališta, u naseljima Obilićevo i Borik.

Riječ je o igralištima na plaži kod Zelenog mosta u mjesnoj zajednici Obilićevo, koju mališanima poklanja Unikredit banka, i dječijem igralištu u naselju Borik, u Knežopoljskoj ulici, kojeg grade kompanije “Aragosta invest”, “Hidrokop”, “Malbašić kompani” i “Gradip”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Na plaži kod Zelenog mosta biće izgrađeno novo igralište, površine oko 2.280 metara kvadratnih.

Igralište će biti namijenjeno za djecu od dvije do 12 godina i sadržavaće grupu različitih igračaka koje, između ostalog, služe za razvijanje snage, fleksibilnosti i motorike, savladavanja straha od visine, a istovremeno pružati zabavu i rekreaciju.

Pojedine sprave za igru biće prilagođene djeci sa posebnim potrebama, a uz igračke, u rubnim zonama igrališta predviđeno je postavljanje klupa i korpi za otpatke.

Unikredit banka je za ovu investiciju izdvojila oko 50.000 KM.

Ista vrijednost je i igrališta u Knežopoljskoj ulici, donacija četiri kompanije, koje istovremeno mališanima naselja Borik grade i igralište u Ulici Rade Vranješević.

Idejnim projektom, u Knežopoljskoj je predviđena izgradnja dječijeg igrališta kao otvorene, uređene površine, sa rekvizitima za igru djece, organizovano tako da ispunjava sve zahtjeve bezbjednosti u skladu sa važećim standardima, a koja će biti funkcionalna i atraktivna korisnicima.

“Rekviziti će biti raspoređeni na dvije odvojene površine, obložene gumenom podlogom za ublažavanje pada, na način da se omogući neometano kretanje i igra djece uzrasta od dvije do 12 godina. Od igračaka na igralištu će biti kula sa toboganom i penjalicom, visinoimjer, njihalice, ljuljaške, klackalice, vrtuljak i druge”, navedeno je u projektu.

Od početka godine, od kada je počela akcija Gradske uprave, sagrađeno je šest igrališta, a na više njih u toku su različite faze gradnje.

U toku su i pregovori sa novim društveno odgovornim kompanijama, kojima je grad ponudio lokacije za igrališta kako na gradskom, tako i u prigradskim i seoskim područjima.

(Srna)

BANSKI DVOR Koncert Jovane Raljić i Arsena Čarkića

U koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra sutra od 20 časova biće održan koncert Jovane Raljić, violina, i Arsena Čarkića, klavir. Jovana Raljić je rođena 27.12.1993. godine u Banjaluci, gdje je završila srednju muzičku školu kao vukovac u klasi Biljane Radulović. Nakon toga se školuje u prestonici klasične muzike u Austriji, gdje je osnovne studije

“TREEHANA” Jednostavan i jedinstven brend mlade banjalučke dizajnerke

“Kao drvo koje svoj izgled mijenja kroz godišnja doba, jednostavno, ali ipak jedinstveno”, ideja je vodilja mlade dizajnerke Tihane Todić, vlasnice brenda “Treehana”. Njene kreacije brzo su pronašle put do srca i ormara brojnih žena, i to nije ništa čudno, s obzirom da je svoju ljubav prema kreiranju ispoljila još kao dijete, krojeći odjeću za

PO 14. PUT Takmičenje u besjedništvu studenata Pravnog fakulteta

Još jedno takmičenje u besjedništvu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, biće održano 28. juna, sa početkom u 18 časova. Ovo tradicionalno takmičenje, biće održano u amfiteatru Pravnog fakulteta. Studenti, koji se u toku jedne akademske godine pripremaju za ovo takmičenje u okviru Centra za retoriku i govorništvo „Institutio Oratorio“, takmičiće se u tri discipline

OSNOVNA ŠKOLA “DOSITEJ OBRADOVIĆ” Đaci na jesen dobijaju bolje uslove

Đaci Osnovne škole “Dositej Obradović” od jeseni će imati bolje uslove za rad, jer će učionice biti “utopljene”, fiskulturna sala obnovljena, a dobiće i savremenu LED rasvjetu, dok će mokri čvorovi biti sanirani. Direktor škole Dragan Kovačević je kazao da napreduje obnova fasade, a radove finansira UNDP. – Ovi radovi su potrebni da bi učionice

POSJETA MUZEJU RS U Banjaluku stiglo 120 mališana sa Kosova

Muzej Republike Srpske danas je posjetilo 120 djece s Kosova i Metohije, koja u Republici Srpskoj borave u okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“. U periodu od 16. do 23. juna, porodice i škole iz 13 lokalnih zajednica iz RS, domaćini su nastavnicima i 650 djece iz socijalno najugroženijih srpskih porodica