PODRŠKA SELU: Plasirani podsticaji od 820.000 KM

Centar za razvoj poljoprivrede i sela  ovih dana privodi kraju realizaciju brojnih aktivnosti planiranih programom rada Centra, a koje su usmjerene ka unapređenju poljoprivredne proizvodnje na teritoriji grada Banja Luka.

Kako su istakli, jedna od aktivnosti koja je uspješno okončana jeste dodjela podsticajnih sredstava i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za ovu godinu.

Podsticaje za razvoj poljoprivredne proizvodnje dobilo je ukupno 348 poljoprivrednika, u ukupnom iznosu od 820.835 KM. Od toga, za sufinansiranje je dodijeljeno 678.534 KM, a premije 142.301 KM – precizirali su iz Centra.

U oblasti biljne proizvodnje, na Razvojno edukativnom centru Manjača,  završena je jesenja sjetva  na planiranim površinama, gdje je zasijano 40 hektara raži, sedam hektara pšenice i 9,5 hektara tritikale.

-Za proljetnu sjetvu, planirana je sjetva kukuruza na površini od 40 hektara i 20 hektara travno-djetelinske smjese – rekli su iz Centra.

I ovom prilikom, istakli su važnost registracije poljoprivrednih proizvođača, potencijalnih korisnika podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

-Pozivamo sve poljoprivrednike da aktivno učestvuju u sistemu uspostavljanja baze podataka i registracije poljoprivrednika, obima i vrste vlastite proizvodnje na poljoprivrednom gazdinstvu, čime sebi obezbjeđuju uslove za učešće u budućim javnim pozivima za dodjelu sredstava u okviru mjere podsticaja poljoprivredne proizvodnje. Napominjemo, da poljoprivrednici koji nisu evidentirani u bazi podataka Centra, neće moći ostvariti podsticaje – napomenuli su.

Za sve poljoprivredne proizvođače sa teritorije grada koji su već evidentirani u registar poljoprivrednika, kod kojih je došlo do promjena u obimu ili vrsti proizvodnje, radi efikasnijeg praćenja i planiranja raspodjele sredstava, potrebno je da blagovremeno obavjeste Centar kako bi ažurirali podatke.

Za sve informacije, zainteresovani se mogu obratiti Službi za planiranje i razvoj Centra (Ulica Vojvode Momčila 10 i 12).

DOBILI DOZVOLU ZA RAD: “Akvana” otvorena od 5. juna

Vodeni park Akvana u skladu sa odlukom Instituta za javno zdravstvo RS o dozvoli za rad bazena, počinje sa radom 5. juna. Iz JP Akvana je saopšteno da se početak rada može pomjeriti u zavisnosti od procjene vremenskih uslova. Radno vrijeme vodenog parka biće od 10 do 19 časova radnim danom, odnosno od 9 do

PRESUDA: Trebinje dobilo spor protiv “Bobar banke” u stečaju, vrijedan 4,6 miliona maraka

Pravobranilaštvo Republike Srpske dobilo je u korist Grada Trebinje spor protiv Bobar banke iz Bijeljine u stečaju vrijedan 4,62 miliona maraka. Iz Pravobranilaštva je saopšteno da je pravosnažnu presudu u parničnom postupku donio Viši privredni sud u Banjaluci, koji je potvrdio presudu Okružnog proivrednog suda u Bijeljini. – Sud je zaključio da ugovori između Grada

INICIJATIVA: PDP traži ocjenu ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom tokom vanrednog stanja

Poslanici PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak i Draško Stanivuković predali su danas Ustavnom sudu Srpske inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom, donesenih u vrijeme vanrednog stanja. Crnadak smatra da nije bilo potrebe za uvođenje vanrednog stanja, a posebno određenih mjera. – Ovdje nije riječ o politici, već potrebi

BROD: U rijeci Savi pronađeno beživotno tijelo Bojana Kostadinovića

Beživotno tijelo Bojana Kostadinovića (36) pronađeno je u rijeci Savi kod Broda, saznaje Srpskainfo.  – Prilikom plovidbe rijekom Save u Brodu B. K. je juče ujutru pronašao beživotno tijelo muškarca B.K. čiji je nestanak prijavljen policiji 21. maja ove godine – potvrđeno je u Policijskoj upravi Doboj. O pronalasku tijela obaviješten je dežurni tužilac OJT

“KLIKONOGI U DOBA KORONE”: Objavljena nova knjiga Zlatka Jurića za djecu

Nova knjiga za djecu Zlatka Jurića “Klikonogi u doba korone”, objavljena u izdanju “Art printa” Banjaluka, obuhvata pjesme koje su nastajale u periodu vanrednog stanja i izolacije. Pjesme u ovoj knjizi su tematski vezane za virus korona, za školu, učenje i zaljubljivanje. – Moja nova knjiga “Klikonogi u doba korone” je zbirka pjesama namijenjena mladim