Vijesti 31.01.2017.

Pogledajte koje su nove cijene karata javnog prevoza

ČITANJE: 2 minute

Povodom informacija koje su se posljednjih dana pojavile u pojedinim medijima u vezi sa novim cjenovnikom karata u javnom gradskom i prigradskom prevozu, Gradska uprava Grada Banja Luka obavještava javnost da od sutra, 1. februara stupa na snagu novi cjenovnik po kojem cijena pojedinačne karte košta 1,6 KM umjesto dosadašnjih 1,4 KM.

Inače, cjenovnik karata za gradske linije se sastoji od ukupno 12 različitih vrsta karata, koje su razvrstane u dvije grupe:

  • osnovne karte ili karte za grupu linija (mjesečna karta za jednog prevoznika), i
  • posebne (jedinstvene) karte ili karte koje važe za sve linije, a koje kupuju putnici koji moraju presjedati dva ili više puta.

Mjesečna karta na grupi linija, čija je prodaja počela od 25. januara, za radnike umjesto 36,5 KM košta 39,5 KM, a za studente umjesto 26,1 KM iznosi 28 KM.

U isto vrijeme, cijene jedinstvenih mjesečnih karata za navedene kategorije su povećane za oko 7%.

cijene karata

Osnovne karte za penzionere i socijalne kategorije (djecu poginulih boraca koja pohađaju srednju školu i fakultet, invalide I i II kategorije i supruge poginulih boraca), kao što je i najavljeno – nisu se mijenjale i one su ostale 13 KM. Izuzetak su posebne karte (jedinstvena mjesečna karta), kojih ima znatno manje u odnosu na osnovne karte, i koje sada za penzionere, umjesto 17, iznose 20 KM.

Ni u prigradskom prevozu – karte za penzionere nisu su mijenjale, i prodaju se po istim cijenama.

Novina u javnom gradskom prevozu putnika je dnevna karta i to jedinstvena, odnosno karta koja u gradu važi za neograničen broj vožnji kod bilo kog prevoznika, i koja iznosi 5 KM. Dakle, putnicima koji imaju potrebu za presjedanjem, odnosno korištenjem usluga prevoza više prevoznika, ova karta će mnogo koristiti jer im je omogućeno da cijeli dan koriste javni prevoz na svim gradskim linijama Grada Banja Luka.

Ovom prilikom, obavještavamo i putnike na liniji broj 2 Banja Luka–Trn, da ista nije u nadležnosti Grada Banja Luka, jer je riječ o republičkoj liniji, a ista je i situacija sa linijama za Kotor Varoš, Čelinac, Slatinu, Omarsku, Lamovitu, Laktaše, Veliko Blaško i dr.

(ATV)