Pojačane kontrole prodaje životnih namirnica

Odjeljenje za inspekcijske poslove pojačalo je ovih dana kontrole ugostiteljskih i svih drugih objekata, u kojim se prometuju životne namirnice i lako kvarljivi proizvodi.

Načelnik Odjeljenja Janko Kecman ističe da se naročito kontroliše priprema i promet hrane.

-Ovih dana pojačan je nadzor nad mjestima za prodaju brze hrane ali i drugih ugostitetljskih objekata kako bi utvrdili da li u tom pogledu postoje nepravilnosti – naglašava Kecman.

On ističe da su inspektori za hranu u junu, pored redovnih, počeli sa vanrednim kontrolama prodaje sladoleda.

-Vanredno uzorkovanje sladoleda koji se prodaje na otvorenom, urađeno je na osam lokacija, radi provjere njegove zdravstvene ispravnosti od čega je jedan uzorak sladoleda odstupao od referentnih vrijednosti zbog čega je izrečena kazna od 2.300 KM – kaže Kecman.

Što se tiče kontrole životnih namirnica na gradskoj tržnici u Banjoj Luci, ona je svakodnevna, s obzirom na to da nadležna inspekcija ima stalnu kancelariju na tržnici. Pored toga, jednom nedjeljno provodi se timski inspekcijski nadzor prometa životnih namirnica.

-Kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica se obavlja i putem uzimanja uzoraka hrane od strane ovlaštenih laboratorija, koji se dostavljaju na laboratorijsko ispitivanje – rekao je Kecman izražavajući zadovoljstvo što u proteklom periodu prilikom takvih kontrola nisu utvrđene značajne nepravilnosti.

Kontrola obuhvata rukovanje hranom, njeno skladištenje, pripremu i isporuku. Prilikom kontrola provjerava se i temeperaturni režim čuvanja životnih namirnica, ispravnost ambalaže, deklarisanje namirnica, organoleptička svojstva, te sanitarno-tehnička opremljenost objekata, kao i higijena radnih površina, uređaja i opreme, te nadzor nad radnicima koji vrše pripremu, posluživanje i prodaju hrane.

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju