POLICIJSKA UPRAVA: Broj krivičnih djela u Banjaluci smanjen za 19,2 odsto

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je danas da je na području koje pokriva ova uprava u maju ove godine evidentirano 19,2 odsto manje krivičnih djela u odnosu na isti mjesec 2018. i daje bezbjednost na zadovoljavajućem nivou.

U maju je evidentirano 139 krivičnih djela, dok ih je u istom prošlogodišnjem mjesecu bilo 172.

Brkić je istakao da je riješeno je 114 krivičnih djela ili 79,2 odsto, a kada je riječ o nepoznatom licu 57 krivičnih djela ili 65,5 odsto.

On je dodao da je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira smanjen za 25,6 odsto, dok je broj saobraćajnih nezgovda porastao za 7,8 odsto.

“S obzirom na to da je počela sezona godišnjih odmora, apelujem na građane da preduzmu mjere kako bi umanjili rizik za imovinu jer potencijalni izvršioci vješto koriste takve prilike. Ukoliko uoče kretanje sumnjivih i nepoznatih lica u blizini stana, kuće ili na parkinzima pozivam ih da to prijave policiji”, rekao je Brkić na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada Policijske uprave Banjaluka za maj.

Slađan Kvržić, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet u Sektoru kriminalističke policije u ovoj upravi, istakao je da je u maju iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 120 krivičnih djela što je na nivou iz maja 2018. godine, a da je razriješeno 76 odsto.

“Evidentirana su dva razbojništva i oba su razriješena, a riješeno je i pet razbojništava iz tekuće godine. Prijavljeno je i sedam krivičnih djela protiv života i tijela što je manje za 30 odsto. U maju nije bilo evidentiranih ubistava. U pet slučlajeva je evidentirano nanošenje lakših, a u dva slučaja teških tjelesnih povreda i svi su riješeni”, rekao je Kvržić.

Prema njegovim riječima, otkrivena su tri krivična djela u oblasti zloupotrebe droge zbog čega su tužilaštvima dostavljena tri izvještaja protiv tri osumnjičena lica, a oduzeta je i određena količina različitih vrsta narkotika.

Kvršić je rekao da je podneseno osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog potupka.

Načelnik sektora policije Radenko Stakić istakao je da je u maju evidentirano 67 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je za 25,6 odsto manje nego godinu ranije.

Prema njegovim riječima, broj prekršaja je smanjen za 26,2 na 90, dok je broj saobraćajnih nezgoda porastao sa 7,8 odsto na 374.

“Smrtno su stradala dva lica, teško je povrijeđeno 12, a lakše 66 lica. Iz saobraćaja je isključeno 420 vozača, što je za 30,4 odsto više nego u maju prošle godine. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola, isključena su 383 vozača i njihov broj je porastao za 46,2, dok je, zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita, isključeno 28 lica ili 31,7 odsto više”, kaže Stakić.

On je apelovao na učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i da odgovornim ponašanjem spriječe pmoguće posljedice po sebe i druge učesnike.

(Srna)

 

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u