POLICIJSKA UPRAVA: Broj krivičnih djela u Banjaluci smanjen za 19,2 odsto

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je danas da je na području koje pokriva ova uprava u maju ove godine evidentirano 19,2 odsto manje krivičnih djela u odnosu na isti mjesec 2018. i daje bezbjednost na zadovoljavajućem nivou.

U maju je evidentirano 139 krivičnih djela, dok ih je u istom prošlogodišnjem mjesecu bilo 172.

Brkić je istakao da je riješeno je 114 krivičnih djela ili 79,2 odsto, a kada je riječ o nepoznatom licu 57 krivičnih djela ili 65,5 odsto.

On je dodao da je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira smanjen za 25,6 odsto, dok je broj saobraćajnih nezgovda porastao za 7,8 odsto.

“S obzirom na to da je počela sezona godišnjih odmora, apelujem na građane da preduzmu mjere kako bi umanjili rizik za imovinu jer potencijalni izvršioci vješto koriste takve prilike. Ukoliko uoče kretanje sumnjivih i nepoznatih lica u blizini stana, kuće ili na parkinzima pozivam ih da to prijave policiji”, rekao je Brkić na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada Policijske uprave Banjaluka za maj.

Slađan Kvržić, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet u Sektoru kriminalističke policije u ovoj upravi, istakao je da je u maju iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 120 krivičnih djela što je na nivou iz maja 2018. godine, a da je razriješeno 76 odsto.

“Evidentirana su dva razbojništva i oba su razriješena, a riješeno je i pet razbojništava iz tekuće godine. Prijavljeno je i sedam krivičnih djela protiv života i tijela što je manje za 30 odsto. U maju nije bilo evidentiranih ubistava. U pet slučlajeva je evidentirano nanošenje lakših, a u dva slučaja teških tjelesnih povreda i svi su riješeni”, rekao je Kvržić.

Prema njegovim riječima, otkrivena su tri krivična djela u oblasti zloupotrebe droge zbog čega su tužilaštvima dostavljena tri izvještaja protiv tri osumnjičena lica, a oduzeta je i određena količina različitih vrsta narkotika.

Kvršić je rekao da je podneseno osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog potupka.

Načelnik sektora policije Radenko Stakić istakao je da je u maju evidentirano 67 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je za 25,6 odsto manje nego godinu ranije.

Prema njegovim riječima, broj prekršaja je smanjen za 26,2 na 90, dok je broj saobraćajnih nezgoda porastao sa 7,8 odsto na 374.

“Smrtno su stradala dva lica, teško je povrijeđeno 12, a lakše 66 lica. Iz saobraćaja je isključeno 420 vozača, što je za 30,4 odsto više nego u maju prošle godine. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola, isključena su 383 vozača i njihov broj je porastao za 46,2, dok je, zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita, isključeno 28 lica ili 31,7 odsto više”, kaže Stakić.

On je apelovao na učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i da odgovornim ponašanjem spriječe pmoguće posljedice po sebe i druge učesnike.

(Srna)

 

Petrićevac dobija vrtić sa stotinu mjesta

Tender za opremanje prvog vrtića na Petrićevcu, u kojem će biti omogućen boravak za više od sto mališana, privodi se kraju. Trenutno su u toku zidarski i radovi na unutrašnjim hidroinstalacijama. Ovih dana, trebalo bi da bude ugrađena i spoljašnja bravarija na objektu budućeg vrtića. Kako bi vrtić po izgradnji bio pušten u funkciju, proveden

SELAK: Na izborima očekujemo istorijski rezultat

Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske rekao je da postoje šanse da da će nazivu partije dodati njihov izborni slogan koji će uskoro predstaviti javnosti. On je komentarišući odluku CIK BiH da zabrani SPS da pod tim imenom nastupi na lokalnim izborima u BiH, jer se zove slično kao Socijalistička partija Petra Đokića, što bi

Stiže treće “pauk” vozilo

“Pauk” služba grada Banjaluka bi već u septembru trebalo da bude bogatija za novo vozilo, potvrdio je za “Nezavisne” Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve. “Tender je prošao, potpisan je ugovor, a rok za nabavku vozila je 60 dana. Ako sve prođe bez problema, novo vozilo dobijamo za dva mjeseca”, kazao je Sandić.

RAJČEVIĆ: Kampanja SNSD-a će postaviti nove standarde političke komunikacije

Šef Glavnog izbornog štaba SNSD-a Srđan Rajčević rekao je da će kampanja ove stranke za predstojeće izbore biti prepoznatljiva, te da će postaviti nove standarde političke komunikacije, ne samo za 2020. nego i za 2022. godinu. Rajčević je objasnio da će, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju i nemogućnost procjene kakav će biti njen uticaj

DODIK: Potreban veći stepen opreza i odgovornosti svakog pojedinca

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nikakve represivne mjere ne mogu da pomognu u sprečavanju širenja virusa korona već je potreban veći stepen opreza i odgovornosti svakog pojedinca. Masovno širenje virusa ne smije se dozvoliti, istakao je Dodik, a ni da pritisak na medicinski sektor bude takav da ne može da primi

Servisne informacije za 13. jul

Servisne informacije za ponedjeljak, 13. jul 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje evidentirano je šest krivičnih djela. Javni red i mir je narušen dva puta. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, jedna s posljedicama po lica u kojoj je jedno lice lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći