POLICIJSKA UPRAVA: Broj krivičnih djela u Banjaluci smanjen za 19,2 odsto

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je danas da je na području koje pokriva ova uprava u maju ove godine evidentirano 19,2 odsto manje krivičnih djela u odnosu na isti mjesec 2018. i daje bezbjednost na zadovoljavajućem nivou.

U maju je evidentirano 139 krivičnih djela, dok ih je u istom prošlogodišnjem mjesecu bilo 172.

Brkić je istakao da je riješeno je 114 krivičnih djela ili 79,2 odsto, a kada je riječ o nepoznatom licu 57 krivičnih djela ili 65,5 odsto.

On je dodao da je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira smanjen za 25,6 odsto, dok je broj saobraćajnih nezgovda porastao za 7,8 odsto.

“S obzirom na to da je počela sezona godišnjih odmora, apelujem na građane da preduzmu mjere kako bi umanjili rizik za imovinu jer potencijalni izvršioci vješto koriste takve prilike. Ukoliko uoče kretanje sumnjivih i nepoznatih lica u blizini stana, kuće ili na parkinzima pozivam ih da to prijave policiji”, rekao je Brkić na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada Policijske uprave Banjaluka za maj.

Slađan Kvržić, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet u Sektoru kriminalističke policije u ovoj upravi, istakao je da je u maju iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 120 krivičnih djela što je na nivou iz maja 2018. godine, a da je razriješeno 76 odsto.

“Evidentirana su dva razbojništva i oba su razriješena, a riješeno je i pet razbojništava iz tekuće godine. Prijavljeno je i sedam krivičnih djela protiv života i tijela što je manje za 30 odsto. U maju nije bilo evidentiranih ubistava. U pet slučlajeva je evidentirano nanošenje lakših, a u dva slučaja teških tjelesnih povreda i svi su riješeni”, rekao je Kvržić.

Prema njegovim riječima, otkrivena su tri krivična djela u oblasti zloupotrebe droge zbog čega su tužilaštvima dostavljena tri izvještaja protiv tri osumnjičena lica, a oduzeta je i određena količina različitih vrsta narkotika.

Kvršić je rekao da je podneseno osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog potupka.

Načelnik sektora policije Radenko Stakić istakao je da je u maju evidentirano 67 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je za 25,6 odsto manje nego godinu ranije.

Prema njegovim riječima, broj prekršaja je smanjen za 26,2 na 90, dok je broj saobraćajnih nezgoda porastao sa 7,8 odsto na 374.

“Smrtno su stradala dva lica, teško je povrijeđeno 12, a lakše 66 lica. Iz saobraćaja je isključeno 420 vozača, što je za 30,4 odsto više nego u maju prošle godine. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola, isključena su 383 vozača i njihov broj je porastao za 46,2, dok je, zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita, isključeno 28 lica ili 31,7 odsto više”, kaže Stakić.

On je apelovao na učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i da odgovornim ponašanjem spriječe pmoguće posljedice po sebe i druge učesnike.

(Srna)

 

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom