Vijesti 06.09.2018.

POLISA UMANJENA ZA 10% Pojeftinjuje registracija vozila

ČITANJE: 3 minute

Registracija motornih vozila u Republici Srpskoj će ubuduće biti od 20 do 50 maraka jeftinija za fizička lica, te preko 100 KM za privredne subjekte.

Naime, Upravni odbor Agencije za osiguranje RS usvojio je izmjene Odluke o zajedničkoj tarifi premija i cjenovniku za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila u RS, čime je izvršeno umanjenje cijena premije od odgovornosti za motorna vozila za deset odsto.

“Umanjenjem cijena premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila za deset odsto će kao posljedicu imati smanjenje obaveza građana i privrednih subjekata po osnovu premije osiguranaja pri registraciji vozila”, saopštili su u Agenciji, te dodali da ovo za cilj ima postepenu pripremu društava za osiguranje za liberalizaciju cijena premije u vrsti osiguranja od odgovornosti za motorna vozila.

Naglasili su da je ovo umanjenje izvršeno nakon analiza stručnih službi Agencije, koje su kao rezultat imale zaključak da su stvorene sve tehničke i druge pretpostavke za umanjenje premije.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava u RS, kazao je da je nesporno da će se ovo smanjenje cijena odraziti na osiguravajuća društva.

“Osiguravajuća društva će po toj vrsti osiguranja imati manje prihode u iznosu od deset odsto, što je otprilike za oko deset miliona maraka manje u budžetu osiguravajućih društava”, rekao je Durmić za “Nezavisne”, te dodao da će stupanjem na snagu ove tarife fizička lica registaciju plaćati od 20 do 50 maraka manje, a privredni subjekti i preko 100 KM manje.

Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”, rekao je da će smanjenje cijene registracije po ovom osnovu umnogome olakšati poslovanje privrednim subjektima.

“Troškovi po osnovu registracije su ogromni, i ovo će svakako mnogo značiti privrednim subjektima. Registracija svakog autobusa sa dažbinama prema državi iznosi od tri do pet hiljada maraka, u zavisnosti od broja mjesta za sjedenje i stajanje, kao i u zavisnosti od udesa i krivice u udesima, tako da registracija naših vozila iznosi negdje od 200.000 do 300.000 maraka, a možda i više”, ističe Mijić.

Naglasio je da u ime Udruženja saobraćaja i veza postoji prijedlog da se uvede neki tip vinjete za strane prevoznike i vozila registrovana u inostranstvu.

“Te vinjete mi plaćamo svuda u inostranstvu. Predložili smo da se i kod nas uvede ovakav način plaćanja, a da se u tom iznosu za građane i privredne subjekte u BiH smanje dažbine za putarine”, rekao je Mijić.

Slaviša Kajkut, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija”, istakao je da će ovo smanjenje cijena sigurno biti na dobrobit potrošača.

“Vidimo da u posljednje vrijeme cijena goriva varira progresivno, tako da svaki procenat koji potrošačima ostane u džepu je značajan”, zaključio je Kajkut.

Prema njegovim riječima, ovo pojeftinjenje je utoliko značajnije kada se uzme u obzir da je to neizostavan trošak koji potrošači, vlasnici motornih vozila, imaju svake godine.

(Nezavisne)