Biznis 25.05.2022.

Poljoprivreda ključna privredna grana u Srbiji i Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Na zajedničkoj sjednici u Novom Sadu odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine AP Vojvodine danas je ocijenjeno da je poljoprivreda ključna privredna grana i u Srpskoj i u Srbiji.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske zadužen za saradnju sa Poslaničkom grupom prijateljstva Skupštine AP Vojvodine Srđan Mazalica rekao je obraćanju da se u Srpskoj nalazi 70 odsto od ukupnih obradivih površina u BiH.

To je, prema njegovim riječima, veliki potencijal koji bi, koristeći znanja i iskustva Vojvodine, mogao umnogome doprinijeti još bržem razvoju poljoprivrede u Srpskoj.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske Goran Bursać rekao je na sjednici da će svaka inicijativa koja proistekne iz saradnje dva parlamenta imati punu podršku ovog ministarstva.

On je zahvalio institucijama u Srbiji za podršku koju su dali ideji organske proizvodnje u Republici Srpskoj, koja se, kako je istakao, od prije tri godine utrostručila.

Zamjenik predsjednika Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Narodne skupštine Republike Srpske Tomica Stojanović rekao je da je, osim poljoprivrede, od velikog značajna i saradnja Vojvodine i Srpske u oblasti nauke i obrazovanja.

Prema njegovim riječima, postoji veliki broj studenata iz Republike Srpske koji stiču znanje u AP Vojvodini.

Na zajedničkoj sjednici dva odbora u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, predsjednik Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine Milan Garašević rekao je da je za saradnju u oblasti poljoprivrede od presudnog značaja postojeća institucionalna podrška.

Predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske Aleksandar Zirojević naglasio je da je glavni zadatak buduće saradnje Srpske i Vojvodine taj da se iskustva u oblasti poljoprivrede iskoriste za ostanak mladih na selu, te da im se pomogne u promociji njihovih proizvoda na tržištu.

Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac kaže da će vojvođanski parlament nastaviti i ubuduće da podstiče i njeguje odnose Vojvodine i Srpske i bude most za svaku vrstu saradnje.

O zajedničkim projektima AP Vojvodine i Republike Srpske kroz programe prekogranične saradnje i njihovim rezultatima govorio je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Petar Samolovac predstavio je planirane mjere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike, uz praćenje, zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta.

Direktor Regionalne razvojne agencije Bačke Ivana Krsmanović govorila je o vrstama podrške koje su na raspolaganju poljoprivrednicima, posebno u implementaciji IPARD tri programa za Srbiju.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske posjetila je danas Institut “Biosens”, javnu naučnoistraživačku ustanovu koja se fokusira na razvoj digitalnih tehnologija i njihovu primjenu u poljoprivredi.

Za sutra je u planu da posjeti Međunarodni poljoprivredni sajam, koji je u toku u Novom Sadu.

(Srna/ N.S)