Biznis 30.08.2016.

Polugodišnji gubitak „Krajina osiguranja“ 7,8 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

„Krajina osiguranje“ Banjaluka ostvarilo je u prvih šest mjeseci ove godine gubitak od 7,78 miliona maraka, vidljivo je iz polugodišnjeg finansijskog izvještaja ovog društva.

Minus „Krajina osiguranja“ povećan je za 5,6 miliona maraka u odnosu na kraj prošle godine, a akumulirani gubitak sada je dostigao 11 miliona. Poslovni prihodi društva u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 5,18 miliona KM i smanjeni su za oko 700.000 KM u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su poslovni rashodi ove godine 12,4 miliona, a lani su bili 5,78 miliona KM.

U „Krajina osiguranju“ ove godine je smanjen i broj radnika u odnosu na isti period prošle godine i to sa 130 na 104. U ovom društvu su naveli da je najveći uticaj na povećanje troškova u prvom polugodištu imao rast troškova rezervisanja za 6,7 miliona KM od čega se 6,45 miliona odnosi na tužbu većinskog akcionara Naveena Aggarwala.

Radi se o tužbi koju su Aggarwal i drugi akcionar iz Indije Gupta Neete podnijeli protiv „Krajina osiguranja“ zbog, kako su tvrdili, netačnih informacija koje su o društvu bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija, a koje su oni kupili. Njih dvoje su potom na sjednici Upravnog odbora ovog osiguranja, s obzirom da zajednu imaju većinski udio, donijeli odluku kojom „Krajina osiguranje“ priznaje sve što su oni u optužnici naveli i na taj način dobili spor.

Sud je nakon toga blokirao račune „Krajine“ kako bi spriječio Aggarwala i Guptu Neete da zatraže izvršenje kontroverzne presude Okružnog suda u Trebinju, a nedugo zatim, 20. jula, Agencija za osiguranje RS je uvela i vanrednu upravu u ovo društvo zbog niza nezakonitosti koje su novi vlasnici počinili od momenta kada su početkom godine preuzeli ovo društvo.

(Capital.ba)