Politika 25.04.2022.

Pomoćnica državnog sekretara SAD-a i Eskobar stižu u posjetu BiH

ČITANJE: 2 minute

U BiH će ohrabriti zvaničnike da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unaprijedili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, stoji u saopćenju

Sa pomoćnicom državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i euroazijske poslove, Karen Donfrid (Karen Donfried), u petodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu, koja počinje sutra, stiže i specijani izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

– Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar na sastancima u regionu pratit će pomoćnicu državnog sekretara – poručio je portparol Stejt depertmenta.

Posjeta zemljama Zapadnog Balkana

Donfrid i Eskobar danas stižu na Kosovo, a sutra će se uputiti prema Beogradu. Oni će zatim, do 29. aprila, razgovarati i sa zvaničnicima BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Donfrid i Eskobar, iz Beograda putuju u BiH, a potom 28. aprila u Skoplje i Tiranu, dok će posjetu 29. aprila završiti u Podgorici.

Funkcionalnost i reforme

Kako se navodi, u BiH će ohrabriti zvaničnike da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unaprijedili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU. Donfrid će pozvati BiH da na vrijeme, na jesen, održi izbore i ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

Pomoćnica državnog sekretara SAD i specijani izaslanik za Zapadni Balkan, danas će se sastati sa srbijanskim zvaničnicima i pozvati Srbiju da unaprijedi reforme vezane za evropske integracije.

Tema će biti i regionalna stabilnost i prosperitet kao i mogućnost dalje energetske diversifikacije. Kako su naveli iz Vašingtona, sa prištinskim zvaničnicima trebali su razmotriti i izglede za napredak u dijalogu sa Beogradom koji SAD podržava, uz podršku EU, “ka sporazumu o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznavanje”.

(B.M)