Vijesti 10.05.2017.

Pomozite maturantima iz višečlanih porodica: Donirajte maturske haljine i odijela

ČITANJE: 5 minuta

Udruženje porodica sa četvoro i više djece 4+ iz Banjaluke ove godine obilježava deset godina postojanja, a do sada imaju preko 600 porodica na području grada koje su registrovane kao članovi ovog Udruženja. Trenutno su u fazi pripreme obilježavanja godišnjice udruženja, jer žele javnosti predstaviti sve što su do sada uradili.

Budući da se bliži i vrijeme matura, ovih dana iz Udruženja apeluju na sve koji su u mogućnosti da pomognu maturantima i doniraju maturske haljine i odijela za članove Udruženja.

“I ove godine pokrenuli smo inicijativu za prikupljanje haljina i odijela za maturante koji su članovi Udruženja 4+, ali pozivamo i ostale maturante koji nisu iz višečlanih porodica da nam se jave ukoliko nisu u mogućnosti da si priušte haljinu ili odijelo za maturu, pa ćemo ih i za njih obezbijediti. Treba nam oko šezdesetak haljina i odijela da bismo pokrili maturante iz udruženja, a akcija je već krenula, pa smo prikupili nekoliko komada“, kaže za BUKU Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja 4+, i dodaje da se odijela i haljine skupljaju u narednom periodu dok ne počnu mature.

On dodaje da Udruženje djeluje na teritoriji Banjaluke, ali poziva i druge opštine da se organizuju i da na sličan način pomognu svojim maturantima.

„Prošle godine smo oko 60 haljina i odijela prikupili i podijelili, a imali smo i dosta frizura koje su rađene učenicima, a frizerski saloni su nam donirali te usluge. I ove godine pozivamo frizerske salone i kozmetičare da se uključe i da doniraju maturantima frizure i šminku, da im maturska noć bude nezaboravna. Svako može malo dati, a to djeci znači mnogo“, kaže Radovanović.

Jovan Radovanović kaže da ovim žele pokazati da je nepotrebno praviti prevelike troškove za matursko veče i da se ljudi mogu između sebe organizovati i pomoći jedni drugima.

„Maturska haljina ili odijelo se jednom obuče, a nakon toga se ostavi u ormar i nikad se više ne izvuče iz ormara. Na kraju moljci pojedu taj komad odjeće koji, ukoliko se donira, može nekome uljepšati maturu“, ističe Jovan Radovanović.

LJUDIMA NAJPOTREBNIJA HRANA

Udruženje 4+ suočava se sa mnogim poteškoćama, a Jovan Radovanović nam kaže da im je trenutno najveći problem finansiranje kancelarije Udruženja i tekućih računa, jer od Grada Banjaluka dobijaju samo 10.000 KM godišnje za sve troškove Udruženja.

„Isključen mi je jedan telefon, a drugi će nam biti isključen do 12. maja ukoliko ga ne platimo. Nemamo sredstava da normalno funkcionišemo. Trenutno obilazimo mjesne zajednice i u kontaktu smo sa članovima povodom obilježavanja 10 godina rada Udruženja, jer želimo pokazati ono što smo do sada uradili“, ističe Radovanović.

Dodaje da u maju imaju još jednu značajnu manifestaciju koju kao Udruženje obilježavaju, a to je Međunarodni dan porodice, koji se obilježava 15. maja, a u Udruženju 4+ već osam godina organizuju kolektivno krštenje članova.

„Ove godine imamo oko dvadesetak djece koja su prijavljena za krštenje, a Udruženje snosi troškove krštenja, ručka i kupovinu zlatnih lančića. Grad Banjaluka godišnje izdvaja 10.000 KM za rad Udruženja, a to treba da pokrije sve naše aktivnosti i troškove. To je žalosno, jer je taj novac zaista mali da bi Udruženje radilo. Kolektivno krštenje ne bismo uspjeli organizovati da svake godine nemamo donatore koji nam pomažu“, ističe Radovanović.

Iz Udruženja kažu da redovno izlaze na teren i posjećuju višečlane porodice u njihovim domovima, ali i da su vrata Udruženja svakodevno otvorena i da im na dnevnoj bazi dolazi između 15 i 20 članova. Jovan Radovanović kaže da uvijek nastoje iznaći zakonska rješenja i da na taj način mogu pomoći većem broju ljudi.

„U Banjaluci smo uspjeli ostvariti stipendije za srednjoškolce i studente iz višečlanih porodica, kao i besplatan vrtić. Tokom godina rada, uspjeli smo napraviti devet kuća u gradu Banjaluka za naše porodice, a mnogima smo obezbijedili građevinski materijal za gradnju kuća“, kaže Radovanović.

Naš sagovornik kaže da je mnogim porodicama najpotrebnija hrana i sa tim zahtjevima se većina članova javlja u Udruženje.

„Potrebno im je brašno, ulje, najosnovnije životne namirnice. Što se tiče odjeće, mi smo se organizovali između sebe i na taj način razmjenjujemo odjeću za djecu. Obezbjeđujemo i bebi opremu, kolica i krevete za bebe. Mnogi nam donose namještaj, pa ga mi preusmjerimo gdje je taj namještaj potreban. Radili smo bazu podataka na terenu, pa znamo gdje je šta potrebno“, kaže Radovanović.

Ipak naglašava da od njega porodice ne očekuju toliko jednokratnu pomoć, jer je misija Udruženja 4+ u zakonskim rješenjima od kojih bi korist imale sve porodice.

„Predali smo peticiju za dječiji dodatak, kako bi porodice imale minimum 100 KM po djetetu, a to se osnosi na sve porodice, a nadamo se da će ova peticija uroditi plodom. To će osjetiti i oni koji nemaju četvero i više djece. Mi za svako dijete tražimo taj dodatak“, kaže Radovanović i dodaje da je natalitet jedno od glavnih pitanja kojim bi se cjelokupno društvo trebalo baviti.

„Po svim pravilima, trebalo bi da se više ulaže u višečlane porodice, jer je riječ o porodicama koje imaju minimum četvero djece, a imamo porodice sa po 14 djece, nekoliko porodica koje imaju 11 djece. Odnos institucija prema Udruženju je zadovoljavajući, međutim uvijek može i mora više i bolje. Za djecu se mora naći novac. Milioni se izdvajaju za nove automobile za ministre, a kaže se da nema novca za djecu. Zar su nam preča auta ministrima nego djeca?“, pita se Radovanović na kraju razovora za Buku.

(6yka)