Politika 25.06.2024.

Ponomarjova: Dodik brani srpsko pravo na postojanje

ČITANJE: 3 minute

Ogledalo britanske politike na Balkanu je sve ono što se dešava oko predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji zajedno sa rukovodstvom Srpske brani srpsko pravo na postojanje, zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom, a čije odredbe godinama iskrivljuje Sarajevo pod rukovodstvom stranih mentora, rekla je predsjednik Međunarodnog instituta za razvoj naučne saradnje Elena Ponomarjova.

Ona je ukazala da su tvrdoglavi duh Srba u BiH i njihovog rukovodstva ozbiljna prepreka sprovođenju planova Londona i drugih zapadnih zemalja o konačnoj apsorpciji Balkana. Ona je istakla da se tome već nekoliko decenija suprotstavlja Dodik, što kod njih izaziva gnjev i želju da slome volju lidera Srpske.

Ponomarjova je u analizi za ruski portal Fond strateške kulture ocijenila da su sankcije dodatni dokaz kolonijalne stigme, te da oni ne napadaju samo Dodika kao političku figuru, već sve Srbe, želeći da ih potpuno potčine.

“Preduzimaju se razne mjere pritiska, počevši od optuživanja Srba za genocid, a završavaju se sankcijama čelnicima Republike Srpske”, navela je
Ponomarjova.

Ona je rekla da je još jedan od razloga za pritiske sankcijama na Dodika njegov proruski stav.

“Zvanični dokumenti objašnjavaju ograničenja kao `podrivanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i stabilnosti BiH`. To je laž, izmišljena po Gebelsovim obrascima, u koju mogu da povjeruju samo neobrazovani ljudi koji ne poznaju pravo stanje stvari”, istakla je Ponomarjova.

Ona je naglasila da pojedinac uvijek igra posebnu ulogu u politici, a državnik koji razmišlja na osnovu istorijskih činjenica, stavlja interese zemlje iznad ličnih, djeluje široko i mudro, i u stanju je da se odupre unutrašnjim i spoljašnjim prijetnjama po naciju, a to je Dodik.

Ponomarjova je rekla da sankcije predstavljaju pokušaj narušavanja Dodikovog ugleda na međunarodnom planu, kako bi ga natjerali da prestane da se bori za ustavno pravo srpskog naroda da odlučuje u skladu sa svojim nacionalnim interesima i preko svojih izabranih predstavnika.

Istovremeno, navela je Ponomarjova, Britanci pokušavaju da na taj način utiču i na izbornu volju građana Republike Srpske na predstojećim izborima.

“Uvođenje sankcija autoritativnom političaru koji brani suverenitet svoje zemlje nije iznenađenje za one koji se bave analizom političkih procesa na Balkanu. Oni bilježe kontinuitet pristrasnosti britanske spoljne politike u BiH, koja podržava unitarističku bošnjačku politiku i time lišava nezavisnost Srba u BiH, poništavajući državnost koju su osvojili u strašnom ratu”, rekla je Ponomarjova.

Ona je navela da se danas na Balkanu igra nova geopolitička igra u kojoj su Britanci i dalje globalni igrač u sjenci, vješto koristeći metode ubjeđivanja i prinude. Ona je dodala i da je danas BiH /pored Kosova/ važno uporište za Veliku Britaniju u regionu.

“Ne treba zaboraviti da Sjevernoatlantska alijansa nastoji da što prije uključi BiH i Srbiju u svoje okvire. Nakon uspješne `makedonske operacije` /u martu 2020. godine je Sjeverna Makedonija postala 30. članica Alijanse/, na Balkanu ostaju dvije praznine – BiH i Srbija”, rekla je Ponomarjova.

Prema njenim riječima, Priština je fokusirana na ulazak u Alijansu, ali je malo vjerovatno da će se to dogoditi u dogledno vrijeme.

“U svakom slučaju, prvo se mora riješiti pitanje sa BiH, a za to je potrebno neutralizovati otpor Republike Srpske. Nije slučajno što je ovdje bila smještena 77. britanska brigada radi izvođenja psiholoških operacija u okviru kognitivnog ratovanja. Od 2019. godine sa teritorije Crne Gore na problemu BiH radi `kontrahibridna grupa za podršku`, tijelo NATO-a za psihološko ratovanje koje koordiniše djelovanje Britanaca i njihovih saveznika”, rekla je Ponomarjova.

Ona je poručila da, koliko god se Britanci i njihovi prekookeanski prijatelji trudili, Srbi se ne mogu slomiti.

“Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić je 1992. godine iznio stav od suštinskog značaja: `Srbi mogu da žive bez hljeba, ali ne mogu da žive bez svoje države`. Međutim, Srbima je potrebna pomoć i podrška u očuvanju i zaštiti državnosti. I, kao i uvijek u istoriji, može doći samo iz Rusije”, rekla je Ponomarjova.