Vijesti 27.04.2018.

PORESKA UPRAVA: Nema pritiska na poreske obveznike, pa ni na pab “Life”

ČITANJE: 2 minute

Poreska uprava Republike Srpske saopštila je da njeni inspektori ne vrše nikakvu vrstu pritiska na poreske obveznike, pa ni na obveznika “Germanija” Banjaluka, izdvojena jedinica pab “Life”.

Iz Poreske uprave navode da je poreski obveznik “Germanija”, izdvojena jedinica “Pab Life”, čije se ime, kako ističu, u smislu navodnog pritiska, ovih dana pominje u javnosti, bio kontrolisan u smislu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i primjene Zakona o fiskalnim kasama, 25. aprila u okviru kampanje “Korak preduzmi, račun uzmi”.

“To znači da taj poreski obveznik /Izdvojena jedinica “Pub Life”/ nikada ranije nije kontrolisan od Poreske uprave, te da mu nikada do sada nije izrečena nijedna sankcija”, navode iz Poreske uprave.

Iz ove institucije ističu da su njihove inspektore 25. aprila, po samom dolasku i legitimisanju “Paba Life”, vlasnik i gosti spriječili u kontroli, te da su bili izloženi uvredama, prijetnjama, snimanju i pozivanju na linč, zbog čega su pozvali pripadnike policije Srpske da im obezbijede nesmetan rad.

“Razlog prekida kontrole je što je vlasnica lokala “Pub Life” (Maja Mustafić) na očigled inspektora Poreske uprave iznijela i nije dala na uvid dio dokumentacije koja se odnosi na nabavku robe i usluga koje nisu evidentirane u poslovnim knjigama”, navode iz Poreske uprave i dodaju da će u skladu sa svojim nadležnostima okončati ovaj postupak.

Iz Poreske uprave su podsjetili da od početka aprila u Srpskoj sprovode medijsku kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi” s ciljem podizanja svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, čime se daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske.

U okviru ovih aktivnosti pojačan je i terenski rad inspektora Poreske uprave, koji kontrolišu poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze s ciljem poboljšanja poreske discipline.

(Srna)