PORESKA UPRAVA RS: Naplata prihoda premašila dvije milijarde KM

Poreska uprava Republike Srpske je za deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila ukupno 2,079 milijardi KM, što je za 59,2 miliona KM ili tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine, čime su nastavljeni pozitivni trendovi u naplati javnih prihoda Republike Srpske, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.


U tom periodu, naplata po osnovu doprinosa iznosila je 1,299 milijardi KM, što je za 73,8 miliona KM ili šest odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Za Fond PIO naplaćeno je 735,6 miliona KM ili 39,7 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 466,7 miliona KM, što je više za 28,7 miliona u odnosu na uporedni period.

Pored toga, rast je zabilježen i kod prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i doprinosa za Zavod za zapošljavanje, od po šest procenata.

Direktni porezi su u posmatranom periodu naplaćeni u iznosu od 405,3 miliona KM, što je za pet odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Јedino smanjenje naplate u ovom segmentu javnih prihoda bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 158,3 miliona KM ili 36,5 miliona manje u odnosu na isti period prošle godine. Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada Republike Srpske u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u Srpskoj. Međutim, porez na dobit je naplaćen u iznosu od 208,8 miliona KM, što je za 12,8 miliona ili sedam odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Što se tiče poreza na nepokretnosti, naplata je iznosila 24,3 miliona KM, što je za jedan odsto više nego u istom periodu 2018. godine, a značajan rast naplate je zabilježen i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to od 1,3 miliona KM ili 11 odsto.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-oktobar ove godine ostvarena je naplata od 360,6 miliona KM, što je za 16,1 milion KM ili pet odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Takse i naknade naplaćene su u iznosu od 216,9 miliona KM ili 13,1 miliona više.

Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 34,2 miliona KM ili 52 procenata više, kazne su naplaćene u iznosu od 18,5 miliona ili 19 odsto više, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 53,5 miliona KM, što je za 9,4 miliona manje nego u uporednom periodu prošle godine. Razlog manje naplate ostalih prihoda je manja naplata po osnovu prihoda od dividende i udjela u profitu u javnim preduzećima i finansijskim institucijama, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Poreska uprava Republike Srpske uzrazila je zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i pozvala sve obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Republike Srpske i njene ekonomije.

PRESUDA: Trebinje dobilo spor protiv “Bobar banke” u stečaju, vrijedan 4,6 miliona maraka

Pravobranilaštvo Republike Srpske dobilo je u korist Grada Trebinje spor protiv Bobar banke iz Bijeljine u stečaju vrijedan 4,62 miliona maraka. Iz Pravobranilaštva je saopšteno da je pravosnažnu presudu u parničnom postupku donio Viši privredni sud u Banjaluci, koji je potvrdio presudu Okružnog proivrednog suda u Bijeljini. – Sud je zaključio da ugovori između Grada

INICIJATIVA: PDP traži ocjenu ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom tokom vanrednog stanja

Poslanici PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak i Draško Stanivuković predali su danas Ustavnom sudu Srpske inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom, donesenih u vrijeme vanrednog stanja. Crnadak smatra da nije bilo potrebe za uvođenje vanrednog stanja, a posebno određenih mjera. – Ovdje nije riječ o politici, već potrebi

BROD: U rijeci Savi pronađeno beživotno tijelo Bojana Kostadinovića

Beživotno tijelo Bojana Kostadinovića (36) pronađeno je u rijeci Savi kod Broda, saznaje Srpskainfo.  – Prilikom plovidbe rijekom Save u Brodu B. K. je juče ujutru pronašao beživotno tijelo muškarca B.K. čiji je nestanak prijavljen policiji 21. maja ove godine – potvrđeno je u Policijskoj upravi Doboj. O pronalasku tijela obaviješten je dežurni tužilac OJT

“KLIKONOGI U DOBA KORONE”: Objavljena nova knjiga Zlatka Jurića za djecu

Nova knjiga za djecu Zlatka Jurića “Klikonogi u doba korone”, objavljena u izdanju “Art printa” Banjaluka, obuhvata pjesme koje su nastajale u periodu vanrednog stanja i izolacije. Pjesme u ovoj knjizi su tematski vezane za virus korona, za školu, učenje i zaljubljivanje. – Moja nova knjiga “Klikonogi u doba korone” je zbirka pjesama namijenjena mladim

VUKOTIĆ ČEKA TRANSFER: Raniji igrač Krupe na pragu Seltika

Slavni škotski Seltik želi da u svoje redove dovede bivšeg člana Krupe, a sada fudbalera Vasland Beverena Aleksandra Vukotića. Navodno je velikan ostrvskog fudbala dugo pratio visokog defanzivca u prvenstvu Belgije i sad želi da ga angažuje i iskoristi činjenicu da je njegov klub ispao u Drugu ligu. Ranije je Seltik pratio još nekoliko sjajnih