Poreska uprava RS u 2019. blokirala oko 20.000 računa preduzeća i građana

Poreska uprava RS u prvih šest mjeseci ove godine postupcima prinudne naplate blokirala je skoro 20.000 žiro-računa preduzeća, ustanova, organizacija, kao i ličnih računa stanovnika Republike Srpske.

Prema riječima direktora Poreske uprave Gorana Maričića, riječ je o ukupno 19.828 blokiranih žiro-računa pravnih i fizičkih lica, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo blokirano 28.867.

Iako je evidentno da je u prvoj polovini ove godine situacija povoljnija i dalje je prisutan problem sa neredovnim platišama poreza.

Kako pojašnjavaju u Poreskoj upravi, u ovoj godini najzastupljenije su bile opomene za plaćanje prijavljenih obaveza i to sa učešćem od 46 odsto. Na drugom mjestu su rješenja prinudne naplate u vezi sa poreskim računima za porez na nepokretnosti – 32 odsto, a zatim slijede prekršajni nalozi i sudska rješenja, koji čine oko 20 odsto svih postupaka prinudne naplate pokrenutih u ovom periodu.

Ekonomista Zoran Pavlović objašnjava da Poreska uprava RS trenutno primjenjuje noviji softver, koji omogućava precizno praćenje situacije sa plaćanjem poreza, a zahvaljujući kojem blagovremeno upozoravaju i podsjećaju korisnike koji nisu izmirili obaveze.

– Time je Poreska uprava pokazala da je partner privredi, a to je i razlog zbog kojeg je u ovoj godini smanjen broj blokiranih žiro-računa – rekao je Pavlović, dodavši da je ipak i dalje prisutan problem nelikvidnosti, pa mnogi nisu u poziciji da izmiruju obaveze.

Kada su u pitanju dospjele, a neizmirene obaveze sa 31. majem ove godine, evidencije Poreske uprave RS pokazuju da im pet najvećih dužnika zajedno duguje više od 180 miliona maraka.

Prva mjesta na ovoj neslavnoj listi i dalje zauzimaju zdravstvene ustanove. Iza Univerzitetskog kliničkog centra RS, koji je dužan 66,9 miliona maraka, po visini duga prema Poreskoj upravi je zvorničko preduzeće “Birač” u stečaju sa 33,1 milionom KM duga. Bolnica Istočno Sarajevo, kako pokazuju evidencije, duguje 31,6 miliona, bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj 28,9, miliona, dok je dug Univerzitetske bolnice Foča 22,1, milion maraka.

Mjere

Zakonom o poreskom postupku RS propisano je da Poreska uprava RS pokreće postupak prinudne naplate poreskih obaveza po službenoj dužnosti istekom roka za plaćanje prijavljenih poreskih obaveza ili istekom roka za plaćanje iz izvršnog rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza. U postupku prinudne naplate Poreska uprava na raspolaganju ima više mjera, a to su blokada žiro-računa, obustave na ličnim primanjima obveznika, zapljena gotovine i pokretnih stvari, zapljena potraživanja poreskog obveznika, kao i upis hipoteka nad nepokretnom imovinom.

(Glas Srpske)

KOTOR VAROŠ: Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave koja će koštati oko 3,1 milion KM. Višković je rekao da je Vlada od 2006. godine do danas u ovu lokalnu zajednicu uložila 92 miliona maraka. – “Izgradnjom novog objekta opštinske uprave sve

Proširena Vidovdanska ulica

U cilju smanjenja saobraćajnih gužvi u centralnoj zoni, danas su završeni radovi na proširenju saobraćajnice u Vidovdanskoj ulici, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Saobraćajnica je proširena u dužini od 250 metara, na potezu od raskrsnice kod stare zgrade Vlade RS do ukrštanja sa Grčkom ulicom, odnosno zgrade Centralne banke što bi

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i