Magazin 21.05.2019.

POSLIJE 45 GODINA GIMNAZIJALCI PONOVO NA OKUPU: Drugarstvo jače od vremena

ČITANJE: 2 minute

Učenici banjalučke Gimnazije, generacije od 1970. do 1974. godine, ponovo su se okupili kako bi proslavili 45 godina mature. Ovom prilikom prisjetili su se druženja iz tih godina, ali i uspomena iz školskih dana.

Prve ljubavi, priče u školskom dvorištu, drugarstva ispraćena malim tajnama i poznanstvima za cijeli život, samo su neke od tema koje su nakon 45 godina od mature u banjalučkoj Gimnaziji oblježile okupljanje generacije. Mjesta gdje su započeli prve srednjoškolske dane prisjetio se veliki broj tadašnjih učenika Gimnazije, među kojima je i muzičar Veljko Nikolić, umjetničkog imena Papa Nik.

– Čovjek dok je mlad ne razmišlja ni o čemu, meni je muzika bila glavna stvar. I onda pojavi se neka djevojka. To je bio kao prvi poljubac, i ja kažem to se ne zaboravlja, i onda kažem ja sam nesvjestan bio, a u stvari kada počnete unazad da gledate onda vidite koliko ste napravili gluposti i surovosti, niste vodili računa, kao vi ste drugačije mislili, a nekoga je povrijedilo – priča on.

Zvuči nevjerovatno ali nakon 45 godina, za ove ljude, ponovo su oni bili centar svijeta i to iz velikog poštovanja, ljubavi i sjete.

– Došli smo iz čitavog svijeta i stvarno su emocije na jako visokoj razini. Sve naše sudbine, sva naša životna iskustva smo tu sad spojili zajedno. Danas je veliko druženje, i ja se nadam da ćemo to njegovati kao tradiciju, pa budemo možda dočekali i 100 godina mature – rekla nam je Dubravka Nikšić.

Bilo je to neko dugo vrijeme i to, kako kažu, mnogo bolje nego ovo danas.

– To je bilo jedno zaista divno druženje, i mi smo zasita živjeli jednim zajedništvom i dijelili i dobro i zlo. Bilo je mnogo aktivnosti, zaista jedan divan život i to pokazuje broj ljudi koji su se vratili i okupili ovdje. Imali smo zaista jedan divan život u ovoj Gimnaziji – dodao je Miroslav Granulić.

Vođeni različitim interesovanjima i životnim prilikama koje su mnoge odvele na različite strane svijeta, izgubili su se svakodnevni kontakti. Ali ne i ljubav prema starim prijateljima sa kojima su, ovom prilikom, još jednom podijelili radost i sreću školskih dana.

– Danas smo rasuti po cijelom svijetu, i u tom smislu napravili smo bedž da nas povezuje, kao bisere po cijelom svijetu. Bilo nas je tad 254 učenika, nažalost napustilo nas je 22, tu će sa nama biti pet profesora i direktor Gimnazije. Iz naše generacije rasute po cijelom svijetu danas je mnogo istaknutih umjetnika, profesora, glumaca, inženjera, odnosno svih zanimanja – naglasila je Brankica Petrić organizator manifestacije.

I nakon 45 godina neke od priča nisu zaboravljene. Nekadašnji gimnazijalaci u Banjaluci poslali su poruku o drugarstvu koje, uprkos vremenu, životnim nedaćama i preprekama živi u uspomenama doba koje su pratile školske klupe, ocjene i prve simpatije.

(EltaTV)