Posljednji takmičarski dan Festivala pozorišta za djecu

Na 17. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu danas su u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) odigrane posljednje tri takmičarske predstave, a u ime dobitnika nagrada sutra će biti odigrana predstava “Mačka u čizmama” Pozorištanceta “Puž” iz Beograda, nakon čega se očekuje i svečano zatvaranje festivala.

Posljednje tri takmičarske predstave koje su vidjeli banjalučki mališani jesu “Cveće male Ide” Pozorišta lutaka Niš, potom “Čudo skarletnih jedara” Teatra “Teatrol” iz Moskve, te predstava “Orfej” Dečijeg pozorišta Subotica.

“Cveće male Ide” po bajci Hansa Kristijana Andersena na scenu je postavila i adaptaciju teksta uradila Marija Krstić, dok scenografiju i izradu lutaka potpisuje Irina Somborac.

“Ova predstava problematizuje ljubomoru prvog djeteta koje je dobilo brata ili sestru. Radnja predstave smještena je u delikatan trenutak kada beba stigne u kuću, u prve dane kada se svi ukućani navikavaju na prinovu”, kratki je siže komada.

Slična ovoj tematici, predstava “Čudo skarletnih jedara” najmlađoj pozorišnoj publici iz Moskve donijela je priču o ubjeđenjima i svemogućim snovima da svako može učiniti čudo za nekog bliskog. Po romanu Aleksandra Grina, ovu predstavu na scenu je postavio Evgeni Solovjev, dok je za lutke i scenografiju bila zadužena Julia Rikhter. Njih dvoje ujedno i igraju u ovom komadu.

Posljednja takmičarska predstava, koja je ujedno pokazala koliko je žestoka konkurencija za nagradu omiljenog festivalu za djecu u Banjaluci, na scenu je postavljena po poznatom starogrčkom mitu o pjevaču Orfeju. Za to su bili zaduženi Todor Valov, koji je uradio dramatizaciju i režiju, te Natalija Gočeva, čija su bila scenografska i lutkarska rješenja.

Pored “Mačke u čizmama”, danas, sa početkom u 11 časova, u sklopu pratećeg programa festivala biće izvedena i predstava “Papirni” Gradskog pozorišta Smederevska Palanka.

(Nezavisne)

GRADSKI ODBOR SNSD-a: Otvoren proces unutarstranačkih izbora

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Igor Radojičić rekao je da sa današnjom sjednicom ovaj odbor počinje novi ciklus priprema za naredne izbore, ali i djelimičnu reorganizaciju gradske organizacije. Radojičić je rekao novinarima pred početak sjednice Gradskog odbora da je raspisan proces unutarstranačkih izbora u više od 90 mjesnih odbora, od ukupno 257. On je najavio

REVANŠ: Borac remizirao sa Slogom u Doboju, plasirao se u polufinale Kupa BiH

Rukometaši Borac Mtela obezbijedili su plasman u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine. U revanš utakmici remizirali su protiv Sloge 23:23 u Doboju, pa su sačuvali plus 4 iz prvog meča u Banjaluci. Sjajan derbi u Doboju! Sloga i Borac su u punoj dvorani nošeni navijanjem „Vojvoda „ i Lešinara“ pružili veoma borben meč. Dobojlije su

Potpisan ugovor o koncesiji, ERS kreće u gradnju hidroelektrana “Foča” i “Paunci”

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i vršilac dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su danas u Banjaluci Ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini, čija je vrijednost oko 245 miliona evra. – Procijenjena instalisana snaga hidroelektrane „Foča“ je 44,15 megavata, a

“VRIJEDNOSTI KOJE ĆE UVIJEK TRAJATI” U Banjaluci obilježen Dan socijalne pravde

Povodom Svjetskog dana socijalne pravde, Socijalistička partija organizovala je javno predavanje na temu “Socijalna pravda i kriza ljevice”, koje je održano u konferencijskoj Sali hotela “Jelena” u Banjaluci.  Predavači su bili doktor socioloških nauka Nemanja Đukić, doktor političkih nauka Vlade Simović, doktor ekonomskih nauka Zoran Lukić i master politikologije Davor Strika. Predavanju je pored velikog