Posljednji takmičarski dan Festivala pozorišta za djecu

Na 17. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu danas su u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) odigrane posljednje tri takmičarske predstave, a u ime dobitnika nagrada sutra će biti odigrana predstava “Mačka u čizmama” Pozorištanceta “Puž” iz Beograda, nakon čega se očekuje i svečano zatvaranje festivala.

Posljednje tri takmičarske predstave koje su vidjeli banjalučki mališani jesu “Cveće male Ide” Pozorišta lutaka Niš, potom “Čudo skarletnih jedara” Teatra “Teatrol” iz Moskve, te predstava “Orfej” Dečijeg pozorišta Subotica.

“Cveće male Ide” po bajci Hansa Kristijana Andersena na scenu je postavila i adaptaciju teksta uradila Marija Krstić, dok scenografiju i izradu lutaka potpisuje Irina Somborac.

“Ova predstava problematizuje ljubomoru prvog djeteta koje je dobilo brata ili sestru. Radnja predstave smještena je u delikatan trenutak kada beba stigne u kuću, u prve dane kada se svi ukućani navikavaju na prinovu”, kratki je siže komada.

Slična ovoj tematici, predstava “Čudo skarletnih jedara” najmlađoj pozorišnoj publici iz Moskve donijela je priču o ubjeđenjima i svemogućim snovima da svako može učiniti čudo za nekog bliskog. Po romanu Aleksandra Grina, ovu predstavu na scenu je postavio Evgeni Solovjev, dok je za lutke i scenografiju bila zadužena Julia Rikhter. Njih dvoje ujedno i igraju u ovom komadu.

Posljednja takmičarska predstava, koja je ujedno pokazala koliko je žestoka konkurencija za nagradu omiljenog festivalu za djecu u Banjaluci, na scenu je postavljena po poznatom starogrčkom mitu o pjevaču Orfeju. Za to su bili zaduženi Todor Valov, koji je uradio dramatizaciju i režiju, te Natalija Gočeva, čija su bila scenografska i lutkarska rješenja.

Pored “Mačke u čizmama”, danas, sa početkom u 11 časova, u sklopu pratećeg programa festivala biće izvedena i predstava “Papirni” Gradskog pozorišta Smederevska Palanka.

(Nezavisne)

RADOJIČIĆ SA KORMAKOVOM Realizovano više zajedničkih projekata

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora SAD u BiH Marin Kormak i zahvalio joj na višegodišnjoj saradnji u okviru koje je u Banjaluci realizovano više projekata, zahvaljujući USAID-u i američkoj Ambasadi. “Najveći projekat su ulaganja u Ramićima, čime je omogućeno da veći broj poslovnih subjekata uđe u Poslovnu zonu”, naveo

Soliteri na tri lokacije u centru Banjaluke?

Bilo je mnogo debate u vezi sa soliterima na području grada i u Prijedlogu odluke o donošenju regulacionog plana dijela centralnog područja ostala je mogućnost da se na barem tri zone u gradu izgrade soliteri. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Kolegijuma Skupštine grada, posljednje u ovoj godini, i naglasio da solitere imaju