Vijesti 01.03.2018.

Potpisani ugovori sa stipendistima Fonda „Dr Milan Jelić“

ČITANJE: 1 minuta

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić potpisao je danas ugovore sa stipendistima Fonda “Dr Milan Jelić” za akademsku 2017/2018. godinu, za šta je predviđeno 750.000 KM.

– Ove akademske godine biće dodijeljeno 129 stipendija studentima prvog ciklusa studija, od čega 77 studentima na domaćim univerzitetima i 52 na inostranim univerzitetima. Pored toga, biće dodijeljeno i sedam stipendija studentima drugog ciklusa studija i pet stipendija studentima trećeg ciklusa studija – istakao je Komići dodao da ove akademske godine 12 studenata svih ciklusa studija studira na najprestižnijim svjetskim univerzitetima.

Stipendisti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija za tekuću akademsku godinu objavili su 83 naučna i stručna rada, a do sada oko 1.161 rad.

Doktorant arheologije na Univerzitetu “Primorska” u Sloveniji Aleksandar Jašarević rekao je da su resorno ministarstvo i Fond prepoznali trud koji ulaže u dalji naučni rad.

Student šeste godine Medicinskog fakulteta u Beogradu Vladimir Beronja je izjavio da mu stipendija mnogi znači i da je ona jasan pokazatelj da se u društvu, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, cijene rad, trud, znanje i odricanje.

Od nastanka ideje o dodjeljivanju stipendija „Dr Milan Jelić” (2007. godine), studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija iz Republike Srpske na domaćim i inostranim univerzitetima iz Fonda je dodijeljeno ukupno 2.036 godišnjih stipendija u iznosu koji premašuje 9.92 miliona KM.

(VladaRS)