Vijesti 15.05.2017.

Potrebni vodiči za kineske turiste

ČITANJE: 2 minute

Pohodi na planine, uživanje u rijekama i odmori u banjama, tek su mali dio šarolike ponude RS, sve atraktivnije za ljubitelje prirode iz cijelog svijeta, a uskoro na domaće destinacije stižu i mnogi kineski turisti, zbog čega su nam neophodni licencirani vodiči sa poznavanjem jezika ovog azijskog naroda.

U Turističkoj organizaciji RS (TORS) kažu da povećan broj kineskih turista na prostore Balkana očekuju prvenstveno u Srbiji po ukidanju viznog režima, uz koju će i naša zemlja biti im nezaobilazna adresa.

– Slobodno možemo reći da očekujemo povećanje dolazaka turista iz Kine i na naše područje, pa će nam biti potrebni vodiči za kineski jezik – poručuju iz TORS-a.

RS ima 73 registrovana licencirana turistička vodiča.

– Osim za engleski jezik, imamo vodiče koji govore i italijanski, ruski, francuski, njemački i španski jezik – naglašavaju u TORS-u.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom prošle godine je zabilježeno 323.908 dolazaka i 740.601 noćenja, što je 9,9 odsto više dolazaka i 7,8 odsto više noćenja u odnosu na 2015. Kao i do sada najveći broj noćenja, pored domaćih turista, bilo je gostiju iz regiona. Kada su u pitanju ostale evropske zemlje, najviše turista stiglo je iz Turske, Austrije, Italije, Njemačke i Holandije.

Avanturistički i ekstremni sportovi i ovog ljeta biće jedna od glavnih ponuda Srpske. U raftingu, planinarenju, paraglajdingu moći će uživati i domaći i strani turisti, a najatraktivnije destinacije su tokovi Vrbasa i Tare, kao i planinska područja Kozare, Sutjeske, Jahorine, Lisine i Ozrena. Oni koji žele mirnije provesti vrijeme u prirodi, kao što su ribolovci, mogu da uživaju u čarima rijeka Plive, Ribnika i Ugra, koje predstavljaju prave revire za ljubitelje flaj-fišinga.

Bogata je i ponuda vjerskog turizma, a izdvaja se istočna Hercegovina i Trebinje. Turistička organizacija ovog grada u svoju ponudu uvrstila je turu koja uključuje obilazak srednjovjekovnih manastira. Turisti će imati jedinstven doživljaj i ako posjete Andrićgrad, turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks. Smješten je na poluostrvu između rijeka Drine i Rzava, na nekih 300 metara od višegradske ćuprije i nudi mnogo toga da se pogleda.

Stručni ispiti

Ministarstvo trgovine i turizma RS tokom 2016. godine raspisalo je javni poziv za polaganje stručnog ispita za sticanje zvanja turističkog vodiča.

Za njih je organizovana obuka i predavanje, nakon čega su u aprilu 53 kandidata stekla zvanje turističkog vodiča za područje Republike Srpske.

(Glas)