Vijesti 03.04.2017.

Povećan broj djece u Domu “Rada Vranješević”

ČITANJE: 3 minute

U Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u posljednje tri i po godine broj djece je povećan sa 65 na 95, a među njima su i četiri bebe do godinu dana, potvrdio je Vladimir Kajkut, direktor Doma.

Dodao je da je, prema istraživanjima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, u ovom entitetu prošle godine bilo oko 500 djece bez roditeljskog staranja.

Kako kaže, najmlađe dijete koje je došlo u Dom je novorođenče iz bolnice od nekoliko dana, a trenutno imaju četiri bebe do godinu dana, te dvoje djece do tri godine.

“Slučajevi su razni jer se dešavalo da Centar za socijalni rad bebu smjesti u Dom i da majci rok da se odluči nakon 40 dana da li će prihvatiti dijete”, rekao je Kajkut i dodao da je smještajni kapacitet Doma 140 djece.

Dodao je da su zbog toga i otvorili Majčinski dom u kojem mogu biti smještene majke sa svojom bebom na određen period, a koji ima kapacitet za osam majki.

Prema zakonu, kako kaže, taj period je do godinu dana, jer žele da ta djeca što prije budu smještena u neki bolji oblik zaštite.

“Za dvije godine, koliko postoji Majčinski dom, imali smo tri majke sa bebama, a trenutno su ovdje smještene dvije majke, tako da mogu reći da smo ostvarili svoj cilj, a to je da steknu majčinski instinkt, odnosno da ostanu sa svojim djetetom”, rekao je Kajkut.

Dodao je da imaju i grupu za osamostaljenje u kojoj učenici završnih razreda srednjih škola, koji se pripremaju za samostalan život, intenzivno rade sa vaspitačem i domaćicom. Treći projekat je grupa za intenzivan rad sa djecom sa poremećajem u ponašanju.

“To su djeca koja su iskazala određeno društveno neprihvatljivo ponašanje i sa njima rade četiri vaspitača 24 sata na dan u posebnom odjeljenju. Oni funkcionišu tako što rade po sistemu bodovanja za sve aktivnosti, i kada sakupe određeni broj bodova, vraćaju se u redovne grupe”, pojašnjava on.

Kaže da se ovo pokazalo kao pozitivno jer su imali nekoliko djece koja su te bodove sakupila i vratila se u redovne grupe.

“Iz Doma je prošle godine usvojeno četvoro djece. Parovi kada se odlučuju za usvajanje, obično biraju manju djecu do pet godina. Nemamo puno djece tog uzrasta u Domu i to je jedan od razloga što broj usvajanja nije veći”, objasnio je Kajkut.

Prema njegovim riječima, najveći problem pri usvajanju je što majka koja je ostavila dijete ne potpiše saglasnost za usvajanje i ono ne može da ide na usvajanje dok ne potpiše tu saglasnost.

“Prvi put imamo i naše štićenike koji su upisali fakultet. Trenutno imamo pet studenata, a svake godine nekoliko djece napusti Dom jer su završila školovanje i nakon toga se jedan dio njih vrati u opštinu iz koje dolaze, gdje im CZSR ili opština obezbijedi neki posao i krov nad glavom, ali većina njih ostaje u Banjaluci”, kazao je Kajkut.

(Nezavisne)