Vijesti 28.01.2021.

Povećan broj zahtjeva za novčana davanja u Centru za socijalni rad u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Pandemija virusa korona značajno je povećala broj zahtjeva za novčana davanja u našoj ustanovi, rekli su za “Nezavisne” u banjalučkom Centru za socijalni rad.

Prema njihovim riječima, prevashodno se misli na jednokratnu novčanu pomoć, kao i na pomoć u vidu prehrambenih i higijenskih paketa.

“U toku prošle godine imali smo ukupno 7.890 korisnika socijalne pomoći i to se odnosi na sve vrste novčanih davanja”, pojasnili su u Centru za socijalni rad.

Ukupan budžet Centra u toku prošle godine za novčana davanja socijalno ugroženom stanovništvu je bio 13.100.000 KM, pišu Nezavisne.

“Budžet za ovu godinu još nije definisan i usvojen. Naša ustanova je tražila povećanje budžeta, ali još ne znamo da li će Gradska uprava usvojiti povećanje budžeta”, ističu u Centru.

Dodali su da je stalnu novčanu pomoć koja je definisana kao pravo u toku prošle godine primalo ukupno 683 korisnika.

“Novčana pomoć se dodjeljuje licima nesposobnim za rad, koja nemaju zaposlenje ni obveznika izdržavanja. Visina novčane pomoći zavisi od broja članova porodičnog domaćinstva. Ukupan iznos sredstava za stalnu novčanu pomoć zaključno za prvih 11 mjeseci prošle godine iznosio je 1.011.078 KM”, precizirali su u Centru za socijalni rad.

Kako su naveli, dodatak za pomoć i njegu drugog lica koristilo je 4.467 građana na području grada i isplaćen je u ukupnom iznosu od 5.636.573 KM.

U toku prvih 11 mjeseci prošle godine bila su ukupno 1.144 korisnika lične invalidnine za punoljetna i maloljetna lica i isplaćen je iznos od 1.260.743 KM.

Ističu da su prihvatna stanica, pomoć i njega u kući, personalna asistencija, dnevni centri, kao i podrška u izjednačavanju mogućnosti djece i omladine sa smetnjama u razvoju podrazumijevali ukupno 351 korisnika i novčana sredstva u iznosu od 301.192 KM.

Broj korisnika prava smještaja u ustanovu i zbrinjavanja u hraniteljsku porodicu u toku prvih 11 mjeseci prošle godine je 307, a novčana sredstva koja su obezbijeđena su 1.775.170 KM.

“Ukupan iznos uplaćenih novčanih sredstava zaključno sa 30. novembrom prošle godine je 10.431.271 KM”, zaključili su u Centru za socijalni rad.

(E.M)