Vijesti 11.10.2018.

POVODOM SVJETSKOG DANA ARTRITISA Sutra besplatni reumatološki pregledi na UKC RS

ČITANJE: 2 minute

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv reumatoidnog artritisa u UKC RS Udruženje Reumatologa Republike Srpske zajedno sa Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske organizuje besplatne preglede za sve zainteresovane građane koji pate od otečenih i bolnih zglobova.

Povod za organizovanje ove akcije je obilježavanje: „ Svjetskog dana artritisa“, sa motom „Ne odlaži, učini prvi korak“! Stoga, svi zainteresovani građani mogu pregled obaviti sutra, 12.10.2018. godine u periodu od 09:00 do 13:00 časova u Reumatološkoj ambulanti u Poliklinici UKC RS na Paprikovcu (Južno krilo, etaža -1), a preglede će obaviti prof. dr Nenad Prodanović, Predsjednik Udruženja Reumatologa Republike Srpske, sa timom doktora.

Reumatoidni artritis je hronična, sistemska, upalna, progresivna, autoimunska bolest koja se manifestuje fazama aktivne bolesti, perioda bez značajnijih simptoma, a najčešće je hroničnog progresivnog toka i vodi prema invalidnosti. Dakle, osnova bolesti je destrukcija zgloba, a kod jednog broja bolesnika, uglavnom reuma faktor pozitivnih, prezentuju se i vanzglobne manifestacije koje mogu uzrokovati preuranjenu smrtnost. Uzok nastanaka bolesti nije poznat ali su dobro pručeni procesi razvoja zapaljenja. Stoga, jedina prevencija bolesti je
dijagnostikovanje bolesti u ranoj fazi, te primjena adekvatne terapije.

Zapaljenske reumatske bolesti su treći uzrok invaliditeta u svijetu, ako se ne otkriju i ne liječe na vrijeme, naši pacijenti već nakon 10 godina postaju u većini slučajeva, trajno radno nesposobni. Od reumatoidnog artritisa obolijevaju djeca školskog uzrasta i u većem broju radno sposobni ljudi u dobi od 30-60 godina, a žene obolijevaju oko tri puta češće od muškaraca. Oboljeli u svijetu, pa im kod nas, uspješno se liječe od ovih oboljenja i u dobroj mjeri vode aktivan i normalan život.

Cilj Svjetskog dana borbe protiv artritisa je podizanje svijesti, znanja i prevencije reumatskih bolesti, te poboljšanje kvaliteta života oboljelih od reumatoidnog artritisa i drugih raširenih reumatskih bolesti kod kojih su posljedice ozbiljne i bitno narušavaju kvalitet života.