Povratak srednjoškolaca školskom zubaru podijelio roditelje

Otkako je prije sedam dana donesena odluka Doma zdravlja da učenici nakon upisa u srednje škole nastavljaju dolaziti u stomatološke ambulante u okviru osnovnih škola, ova odluka i dalje iznenađuje roditelje, ali i same srednjoškolce.

Zoran Gvozden, načelnik Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu u Domu zdravlja, rekao je da je desetak srednjoškolaca dosad posjetilo školske stomatološke ambulante.

“Dosta djece srednjoškolskog uzrasta još nije upoznato s tim da će i tokom pohađanja srednjih škola stomatologu ići u svoju ambulantu, gdje su išli dok su pohađali osnovnu školu”, rekao je Gvozden.

Dodaje da su srednjoškolci ranije kod zubara dolazili na Polikliniku te da je bilo primjetno da to rijetko rade, vjerovatno zbog velikih gužvi.

“Zbog toga sam i odlučio da se vrate u osnovne škole, zato što smo tu djecu negdje izgubili, jer ona defakto nisu pripadala nigdje”, objasnio je Gvozden.

Istakao je da ovakva odluka nije neuobičajena, jer u Srbiji djeca do 19 godina pripadaju dječjem stomatologu.

“Smatram da je ovako mnogo lakše za djecu, jer su bliže stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti”, kazao je Gvozden.

Dodao je da u osam školskih stomatoloških ambulanti na području grada radi 12 timova sa po jednim doktorom i medicinskom sestrom u timu.

Djeca koja mjesto prebivališta imaju u drugim opštinama, a ovdje pohađaju srednju školu, zubaru idu u stomatološku ambulantu u mjestu gdje su prijavljeni.

“Ako srednjoškolac iz Srednjoškolskog doma dođe sa akutnim stanjem visokog bola, otoka ili frakturom zuba, naravno da će biti primljen u Polikliniku ili u bilo koju školsku ambulantu”, objasnio je Gvozden, dodajući da se ovo ne odnosi samo na učenike koji su iz RS, već i one koji dolaze iz drugih država.

Jedan od roditelja s kojim smo razgovarali pita se zašto su djeca uopšte morala da napuštaju svog zubara koji ih je vodio kroz osnovno obrazovanje.

“Nadam se da ova odluka neće da se promijeni, jer je potrebno da o dječjem zdravlju računa vodi onaj ljekar koji ga zna od malih nogu. Predlažem nadležnima da razmisle o tome i da se djeca do 18 godine liječe u školskim dispanzerima”, kazao je ovaj roditelj.

Međutim, nisu svi roditelji oduševljeni odlukom te tako jedan od njih smatra da je ona donesena bez istraživanja situacije na terenu.

“Djecu od šest ili sedam godina miješaju sa starijim ljudima po domovima zdravlja, a sad ove starije miješaju sa djecom po osnovnim školama. Veliko je pitanje da li su prije donošenja odluke razgovarali sa ljudima na terenu, prije svega stomatolozima u osnovnim školama”, rekao je ovaj roditelj.

(Nezavisne)

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za