Povratak srednjoškolaca školskom zubaru podijelio roditelje

Otkako je prije sedam dana donesena odluka Doma zdravlja da učenici nakon upisa u srednje škole nastavljaju dolaziti u stomatološke ambulante u okviru osnovnih škola, ova odluka i dalje iznenađuje roditelje, ali i same srednjoškolce.

Zoran Gvozden, načelnik Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu u Domu zdravlja, rekao je da je desetak srednjoškolaca dosad posjetilo školske stomatološke ambulante.

“Dosta djece srednjoškolskog uzrasta još nije upoznato s tim da će i tokom pohađanja srednjih škola stomatologu ići u svoju ambulantu, gdje su išli dok su pohađali osnovnu školu”, rekao je Gvozden.

Dodaje da su srednjoškolci ranije kod zubara dolazili na Polikliniku te da je bilo primjetno da to rijetko rade, vjerovatno zbog velikih gužvi.

“Zbog toga sam i odlučio da se vrate u osnovne škole, zato što smo tu djecu negdje izgubili, jer ona defakto nisu pripadala nigdje”, objasnio je Gvozden.

Istakao je da ovakva odluka nije neuobičajena, jer u Srbiji djeca do 19 godina pripadaju dječjem stomatologu.

“Smatram da je ovako mnogo lakše za djecu, jer su bliže stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti”, kazao je Gvozden.

Dodao je da u osam školskih stomatoloških ambulanti na području grada radi 12 timova sa po jednim doktorom i medicinskom sestrom u timu.

Djeca koja mjesto prebivališta imaju u drugim opštinama, a ovdje pohađaju srednju školu, zubaru idu u stomatološku ambulantu u mjestu gdje su prijavljeni.

“Ako srednjoškolac iz Srednjoškolskog doma dođe sa akutnim stanjem visokog bola, otoka ili frakturom zuba, naravno da će biti primljen u Polikliniku ili u bilo koju školsku ambulantu”, objasnio je Gvozden, dodajući da se ovo ne odnosi samo na učenike koji su iz RS, već i one koji dolaze iz drugih država.

Jedan od roditelja s kojim smo razgovarali pita se zašto su djeca uopšte morala da napuštaju svog zubara koji ih je vodio kroz osnovno obrazovanje.

“Nadam se da ova odluka neće da se promijeni, jer je potrebno da o dječjem zdravlju računa vodi onaj ljekar koji ga zna od malih nogu. Predlažem nadležnima da razmisle o tome i da se djeca do 18 godine liječe u školskim dispanzerima”, kazao je ovaj roditelj.

Međutim, nisu svi roditelji oduševljeni odlukom te tako jedan od njih smatra da je ona donesena bez istraživanja situacije na terenu.

“Djecu od šest ili sedam godina miješaju sa starijim ljudima po domovima zdravlja, a sad ove starije miješaju sa djecom po osnovnim školama. Veliko je pitanje da li su prije donošenja odluke razgovarali sa ljudima na terenu, prije svega stomatolozima u osnovnim školama”, rekao je ovaj roditelj.

(Nezavisne)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a