Vijesti 25.11.2021.

POZNAT RAZLOG: Evo koju vakcinu građani Srpske najčešće biraju

ČITANJE: 1 minuta

Građani Srpske trenutno najčešće biraju vakcinu fajzer, za ovu vakcinu odlučuju se zato što je priznata na granicama zemalja Evropske unije, ali i drugih stranih država, istakli su u zdravstvenim ustanovama za “Nezavisne novine”.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske naveli su da je, zaključno sa 19. novembrom ove godine, zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj ukupno isporučeno 665.608 doza vakcina protiv virusa korona.

Kako su naveli, isporučene su 352.041 prva doza vakcina, 296.803 druge doze te 16.764 treće, buster doze vakcina protiv virusa korona. Prema podacima Instituta, najveći broj distribuisanih vakcina ima kineska vakcina sinofarm, a potom i ruski sputnjik V, nadalje veliki broj dostavljenih vakcina su fajzer te astrazeneka i sinovak, a potom moderna.

Kako je za “Nezavisne novine” potvrdio Bojan Subotić, direktor Doma zdravlja Prnjavor, među građanima vlada najveće interesovanje za fajzer vakcinu.

Osim ove vakcine, Subotić dodaje da građani često biraju i vakcinu sinofarm.

Kada je riječ o trećim dozama, u ovom domu zdravlja građani biraju vakcine istog proizvođača kao one koje su primili za prvu i drugu dozu.

Sa druge strane, zainteresovanost za proces imunizacije nije opao u Domu zdravlja Bijeljina, gdje su naveli da vlada i veliko interesovanje za treću dozu vakcine te da građani podjednako biraju sve vakcine koje imaju u ponudi.

(N.S)