Politika 01.01.2023.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH uputila čestitku povodom ulaska Hrvatske u Šengen

ČITANJE: 2 minute

Novoimenovana predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je čestitku predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom istorijskog trenutka ulaska Hrvatske u Šengen i europodručje.

– S današnjim danom Republika Hrvatska postaje dio schengenskog prostora, što je još jednom, nakon više od jednog desetljeća, nedvojbeno potvrdilo njenu čvrstu privrženost Evropskoj uniji.

Ta povijesna prekretnica zasigurno će u razdoblju koje slijedi doprinijeti daljnjem snažnom unaprjeđenju temeljnih sloboda, ojačati sigurnost, ali i povezanost i koheziju Unije. Republika Hrvatska je danas, 1. januara 2023. godine, pristupila i europodručju, čime je euro postao službena valuta, koju odlikuju stabilnost i otpornost.

Cijeneći Vaš osobni uspjeh, kao i uspjeh Vaše Vlade Republike Hrvatske, s radošću i ponosom smo dočekali ovaj veliki dan. Duboko vjerujem kako se tim iskorakom u cijelosti zaokružuju legitimne i povijesne aspiracije hrvatske države i hrvatskoga naroda u domovini i širom svijeta za integraciju u evropski kulturni, društveni, politički i privredni prostor.

Vama je pripala čast da budete lider ovoga povijesnog vremena, ali i ključni akter koji će integracijske aspiracije ispuniti do kraja. Postignuća koja ste ostvarili na čelu Vlade Republike Hrvatske su time više vrijedna poštovanja. Tu obnovljenu snagu evropske prisutnosti i blizine od danas osjećamo još više i mi u Bosni i Hercegovini.

Evropska porodica

Svi mi, zajedno sa svojim konstitutivnim narodima i ostalim građanima, također pripadamo krugu evropske porodice te gajimo identične aspiracije i priželjkujemo istovrsnu integracijsku budućnost.

Iskreno dijeleći s Vama radost uspjeha na samom početku 2023. godine, uz želje da Vama i svim građanima Republike Hrvatske donese daljnju sreću, dobro zdravlje i prosperitet, primite izraze mog ličnog poštovanja – navodi se u čestitki.

(A.M.)