PREMIJERA: Predstava “Sirano de Beržerak” u Dječjem pozorištu RS

Predstava “Sirano de Beržerak” koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Jug Radivojević biće premijerno izvedena sutra u 19 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Naslovnu ulogu, Sirana de Beržeraka, igra Aleksandar Blanić, a Princezu Roksanu igra Ana Anđelić. Grofa de Plisa tumači Đorđe Janković, Madmoazelu Šizelu Aleksandra Spasojević a Lepog Kristijana Dragan Vučić. Kadete igraju Saša Terzić i Dragan Banjac.

Pomoćnik reditelja, koji je ujedno zadužen i za scenski pokret je Igor Damnjanović, muziku potpisuje Božidar Obradinović, obojica iz Beograda. Scenografiju i kostim radile su Berina Šuščević i Jelena Savić iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Jugu Radivojeviću ovo je četvrti projekat realizovan u Dječijem pozorištu RS, jer je ranije režirao predstave “Petar Pan”, “Orlovi rano lete” i “Tom Sojer”.

V.d. direktora Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković podsjetila je da je Jug Radivojević dobro poznat banjalučkoj publici i kroz predstave koje je režirao u Narodnom pozorištu RS.

– Igrati za djecu je jednako važno i ozbiljno kao i igrati u velikim dramskim projektima za odrasle. Prečesto zbog neznanja ili neiskustva potcjenjujemo ono što igramo za djecu, a zapravo je ta igra mnogo uzvišenija. Ponekad odrasli iz pristojnosti aplaudiraju, ali kod najmlađe publike takvih trenutaka nema. Djeca su najiskrenija publika – rekla je Ljiljana Labović Marinković.

Reditelj Jug Radivojević istakao je značaj predstava koje se rade za mališane i ukazao na njihov obrazovni značaj u vremenu kada televizije imaju siromašan program za najmlađu publiku.

Glumac Aleksandar Blanić naglasio je da mu je naslovna uloga u novoj predstavi veoma značajna.

– Svaki glumac bi trebao da u svojoj karijeri ima značajne uloge koje se posebno ističu. Sa pravom mogu da kažem da je to za mene uloga Sirana de Beržeraka – kaže Blanić.

(Glas Srpske)

Gradski tamburaški orkestar muzikom pruža podršku u borbi protiv koronavirusa

Večeras je u Banjaluci trebao početi 19. Evropski festival trzalačkih instrumenata “Veče uz tamburu 2020”, koji je otkazan zbog situacije uzrokovane koronavirusom. Umjesto festivala Gradski tamburaški orkestar će narednih dana svojom muzikom pružiti podršku svima u borbi protiv korona virusa. Poslušajte njihovu izvedbu poznate italijanske pjesme “L'Italiano”:

DODIK: Mobilna bolnica ostaje u vlasništvu Vlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je večeras na banjalučkom aerodromu dočekao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu, rekao je da će sutra stići drugi kontingent opreme. Podsjetio je da je Vlada Srpske za nabavku pokretne bolnice izdvojila 3,6 miliona KM. “Mislim da je ovo dobar potez vlasti Srpske, ova bolnica može da

Umjetnička strana epidemiologa Kona oduševila Srbiju

Doktora Predraga Kona, načelnika Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i člana Vladinog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa znamo kao jednog od najboljih epidemiologa u Srbiji, kojeg i danas svakodnevno slušamo i gledamo tokom epidemije COVID-19. Rijetko ko, međutim, zna za njegovu umjetničku stranu, ali u svom svijetu on i

Na banjalučki aerodrom stigao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke večeras je sletio prvi avion iz Njemačke sa opremom za mobilnu bolnicu koju je nabavila Republika Srpska u okviru borbe protiv virusa korona. Avion je dočekao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, opremu su preuzeli predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, javlja