Premoštena zadnja prepreka pred isplatu stare devizne štednje

Nakon rasprave, Vlada je dozvolila Sloveniji ili njenom ovlaštenom zastupniku i kompaniji angažovanoj od strane Slovenije, pristup dokumentaciji Ljubljanske banke d.d. Ljubljana – Glavna filijala Sarajevo, o kojoj brigu vodi Vlada FBiH, kako bi bila skenirana relevantna dokumentacija i izvršen njen prenos u Sloveniju.

Za svu dodatnu dokumentaciju koju Slovenci mogu eventualno tražiti ovlašteno je Ministarstvo finansija FBiH da, putem nadležnih organa BiH, dostavi Sloveniji sve u svrhu što bržeg početka isplate štedišama. Pokušali smo juče da dođemo do Iztoka Grmeka, ambasadora Slovenije u BiH, ali njegov telefon bio je isključen. Ipak, ono što nam je prethodnih dana rekao potvrđuje da je zadnja prepreka pred isplatu premoštena.

“Pare za isplatu su spremne i čekaju na računu u Sloveniji, ali prije toga mi moramo dobiti dokumentaciju depozita svakog štediše, mi smo spremni, samo čekamo od bh. strane da potvrdi kada firma koja je već određena može doći i skenirati sve podatke iz arhive u Sarajevu i poslati nam ih”, rekao je tada za “Nezavisne” Grmek.

Iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori, čije je sjedište u Banjaluci, novu informaciju su dočekali sa osmijehom.

“Drago nam je, naravno, ali sve je to dugo, predugo trajalo. Njima je trebalo godinu i po da usvoje to što je trebalo usvojiti još prošle godine i veliko je pitanje kada bi to i u uradili da nismo poslali žalbu Evropskoj komisiji za ljudska prava sa detaljnim obrazloženjem da političari neće da puste Slovence u arhivu, jer je štednjom u Federaciji pokraden državni kapital”, rekao je Svetozar Nikšić, predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja, kojem je u Sloveniji ostalo 300.000 KM, a u Jugobanci 97.000 evra glavnice, bez dvadesetogodišnje kamate.

On je dodao da, čim Slovencima budu prebačeni skenirani dokumeti, oni će odmah morati početi raditi obračun.

“Mjesec dana po završetku obračuna isplata će početi, tako da je ja očekujem već na jesen. U Federaciji nisu oduševljeni provjerom, jer su pare pokradene, a Slovenija traži tačne podatke i neće dva puta da isplaćuje. Mi smo im čak u situaciji kada čekamo pare čestitali na tome i rekli da istraju”, tvrdi Nikšić.

Iz drugog Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH nisu bili rječiti i nisu htijeli mnogo da komentarišu odluku Vlade FBiH da dozvoli ulazak u arhive.

“Meni, kao ni štedišama, nije jasno koje oni podatke sada uzimaju i u koju svrhu. Pokušaću da u toku sljedeće sedmice više saznam o svemu pa ću onda komentarisati”, rekla je Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja.

(Nezavisne)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju