Magazin 08.07.2020.

Preporuke SZO kako se zaštititi od vrućine tokom pandemije virusa korona

Visoke temperature svake godine utiču na zdravlje ljudi, mogu podstaći iscrpljenost i toplotni udar, kao i da pogoršaju već lošu zdravstvenu situaciju.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije savjetuju da je neophodno izbjegavati izlazak i naporan fizički rad u najtoplijem djelu dana.

Takođe, potrebno je izbjegavati i osjetljive grupe ljudi, treba iskoristiti najpovoljnije vrijeme za kupovinu, kad god je to moguće.

“Potražite hlad. Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu i, ako je potrebno i moguće, provedite 2-3 sata u rashlađenom prostoru, poštujući fizičku distancu najmanje jedan metar”, savjetuju iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ne zaboravite da rashladite svoj stan/kuću, smanjite zagrijevanje tokom dana tako što ćete spuštati roletne, navući zavese i isključiti što više električnih uređaja.

Nosite laganu i široku odjeću, koristite laganu posteljinu, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi i redovno pijte vodu, izbjegavajući alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

“Ako imate bolne grčeve u mišićima, odmah se smirite i lezite u rashlađenu prostoriju i pijte tečnost koja sadrži elektrolite. Potražite pomoć ako grčevi traju duže od jednog sata. Posavjetujte se s ljekarom, ako osjetite neobične simptome, ako simptomi traju duže ili ako sumnjate na temperaturu. Odmah pozovite ljekara/hitnu pomoć ako neko ima vruću suvu kožu i delirij i ako ima grčeve ili je bez svijesti”, zaključuju iz SZO, a prenosi Glas Srpske.

(A.M/banjaluka.net)